Documentar online gratuit – Before the Flood

Mai mult decât un documentar despre schimbările climatice periculoase pentru umanitate, documentarul Before the flood produs de Leonardo DiCaprio, din punctul meu de vedere, este o lecție de celebritate responsabilă.

Deși știam că DiCaprio a profitat de fiecare discurs public pentru a atrage atenția asupra încălzirii globale (vezi Oscarul de anul acesta), un documentar produs de el pe această temă a apărut ca un efort mult mai serios. Și iată de ce: activist de cursă lungă în problemele de mediu (a înființat o fundație dedicată), DiCaprio a fost numit în 2014 mesager al păcii în probleme pentru climă din partea ONU.

2110850_take-action-beforetheflood_r7uqh32wnwpeezcsxgnasl6vimeatuw6lrlcsphco3flmkbrawuq_1200x540

Documentarul ilustreaza efectele schimbărilor climatice prin exemple concrete din diverse zone ale lumii: Canada, Indonezia, Groenlanda, India, Miami. Imaginile sunt copleșitoare, iar mesajul de conștientizare este sprijinit de interviurile cu cele mai influente personalități: Barack Obama, Papa Francisc, Elon Musk, profesori de economie sau savanți.

dicaprio-obama-620x413

Interviurile conferă legimitate, dar mult mai convingătoare mi s-au părut discuțiile cu experții din diversele zone vizitate.  Am rămas gânditoare la carnea de vită pe care am de gând s-o înlocuiesc cu pui, la chipsuri și burgeri pe care îi voi elimina complet și la panourile solare pe care le-am putea monta pe acoperiș. Sunt lucruri de bun-simț pe care le știam, dar pe care acum le-am digerat un pic mai profund.

Este evident că materialul stârnește și va continua să genereze multe conversații, iar asta e un merit în sine.

Before the Flood poate fi integral văzut pe website-ul National Geographic sau pe Youtube.

Leave a Reply