Assilah – Maroc – orașul alb plin de culoare

Și Dumnezeu a zis fotografilor: ”Bine, măi, artiștilor, hai să vă fac un loc frumos unde lumina o să facă toată treaba pentru voi.  Vă pun acolo și grafitti, vă pun și muzică, vă pun și limitator la turiști”

E frumos rău de tot în Assilah. Am adorat străduțele imaculate care sclipesc, liniștea solară și briza care te răcorește când simți că poți prăji un ou deasupra capului.

dsc_0654  dsc_0602 dsc_0713

dsc_0586

CUM AM AJUNS ÎN ASSILAH

Cu trenul. Foarte curat, foarte decent, foarte confortabil. Am plecat din Gara din Tanger, o gară frumoasă și înaltă cum am văzut și în Marrakech. Probabil că a călători pentru marocani merită sărbătătorit și cinstit cu o clădire solemnă. De acord. A călători implică ceva solemn și religios, este un drum de schimbare și descoperire. Nu-mi amintesc costul biletului, dar a fost ceva absolut decent și accesibil. Distanța în Tanger-Assilah – 45 km aproximativ. Dar! Șoferul de taxi (un chip vesel și bucuros) cu care am făcut mai multe drumuri în Tanger ne-a recomandat cu mare căldură drumul de coastă cu mașina, este ceva minunat. Așa zice el, iar eu îl cred pentru că am vorbit multe și e om cinstit.

PEREȚI

Primul lucru care te frapează este albeața pereților subliniată pe alocuri cu niște dungi albastre, turcoaz sau alte culori. Lângă ocean, în plin soare, Assilah este o stare, nu un loc. Dacă Institutul Pantone stabilește culorile anului, eu vreau să semnalez că există un anumit alb pe care îl voi numi Alb de Assilah. E acel alb bogat, plin, curat, dar folosit, nou inspirat de vechi. Gata, gata, ați înțeles. E alb!

 

Dar așa e la început, apoi dai colțul (în cel mai viu posibil mod) și poc! un perete mare plin de culori. Apoi mai mergi un pic, poc!, încă un perete colorat. Poc! Niște oameni la instrumente. Și iată atmosfera.

dsc_0575           dsc_0627             dsc_0644

PISICI

Cât e orașul ăsta de frumos, mai găsești cât un mic monstruleț agățat pe un perete. Cocoșilă, bătut de soartă și de soare, mijește și el ochii la trecători. Dacă aveți ocazia, mergeți în vizită la nr. 28. Eh, strada! Nu știu, e mică Assilah, sigur îl găsiți.

Moacă-palidă de mai jos preferă viața autentică, mai de cartier, dincolo de zidurile cetății.

COPII


Copiii sunt frumoși în orice țară. Dar copiii de aici sunt cei mai plini de viață și liberi. Botezul lor se face în Ocean. La niciun teatru și la nicun film nu simți atâta emoție când îi vezi cum se aruncă în spuma Oceanului, fără teamă de stânci, fără teamă de curenți.

 

ALTE DETALII FOTO DE ATMOSFERĂ

3 Replies to “Assilah – Maroc – orașul alb plin de culoare”

  1. Frumoase poze! Am zarit una in care pari inclusa in tablou, cea cu conturul uman, marcat cu albastru pe perete alb. Te-ai topit in desenele de pe pereti, ca personajul principal din Visele lui Kurosawa. In timp ce privea intens un tabloul semnat de Van Gogh, a pasit in lumea din pictura.

  2. Eu o să încep să umblu cu carnețelul la mine în dreptul comentariilor tale. O să îmi fac curaj și o să sper că o să am un gram de maturitate și înțelegere ca să mă uit la film.
    Cum spuneam, lumina din orașul ăsta face toate pozele frumoase. Cocoașă să ai, tot ieși interesant. Uită-te le pisoiul Cocoșilă – e urâțel, urâțel e puțin spus. Lumina asta face magie!

  3. […] Essaouira este înscrisă în Patrimoniul UNESCO. Prin atmosfera foarte liniștită, solară și sărată, mi-a adus aminte de Assilah. […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.