Delta Mekong – darurile naturii vin pe apă sau cămara cu bunătăți a Vietnamului

Pe feribotul care ne traversa de pe insula Koh Chang, Thailanda, înapoi pe continent pentru a ne îndrepta spre Cambodgia, am întâlnit o austriacă din Viena (nemțoaică din naștere) aflată de 2 luni în călătorie în Sud-Estul Asiei. Pentru că își pierduse slujba și a fost remunerată bine, a decis să plece prin lume. Nu era la prima abatere. Poveștile ei au fost delicioase și acum îmi pare rău că, dintr-o grabă stupidă, am uitat să-i cer mailul.

Fac introducerea asta mai lungă ca să ajung la o introducere mai scurtă. Austriaca simpatică ne-a dat un sfat de călătorie foarte înțelept: Don’t be greedy!

Acest sfat a venit la fix. Când am ajuns în Vietnam ne mai potolisem cu disperarea de a vedea multe locuri și repede. Am citit câteva bloguri în care turiștii se plângeau că totul se întâmplă prea repede și nu înțelegi nimic. Astfel am decis să ne organizăm propriul tur în Delta Mekong. Atenție, nu este o recomandare ce scriu aici, este doar relatarea experienței și este preferința noastră. Centrul Saigonului are o stradă plină numai cu agenții care organizează tururi foarte eficiente și concentrate în Deltă. Te așteaptă cu brațele deschise și aer condiționat.

Nouă nu ne plac excursiile organizate pentru grupuri foarte mari pentru că sunt foarte depersonalizate, orientate mai mult spre profit și mai puțin către o experiență profundă. Zic și eu. Cu toată convingerea.

 

Există plusuri și minusuri. Ca să-ți organizezi propriu tur te legi rău de tot la cap. Trebuie să cercetezi și să sapi după transporturi ieftine, orare, locuri frumoase, cazări, mâncare, tururi locale etc. E totul o încercare. Un fel de loto al călătoriilor în care încerci intuitiv variante.

Rezumând, noi ne-am pregătit singuri toate detaliile excursiei în Delta Mekong și sunt extrem de mândră de asta. Subliniez: nu este pentru oameni confortabili. Este mai mult pentru cei cu suflet de Magellan, neodihniți care cred că pot face lucrurile altfel și pot descoperi în tihnă.

Am ales 2 orașe destinație din care apoi am făcut câte un tur interesant

  1. Ben Tre

2. Can Tho

 

Înainte de a povesti despre cele două aventuri, cinstit e să scriu câteva vorbe despre deltă. De ce disperarea de a merge în Deltă? Am cules mai jos dintr-un ghid câteva info:

  • Râul cu o lungime de 4320 km se varsă prin nouă guri în Marea Chinei de Sud. Aceste brațe sunt interconectate printr-o rețea de canale.
  • Cele nouă brațe de vărsare poartă denumirea de Cuu Long (nouă dragoni)
  • Râurile, canalele și brațele sale irigă un teritoriu echivalent cu suprafața Olandei.
  • În cel mai îndepărtat punct al țării depozitele aluvionare acumulate din China, Laos și Cambodgia, determină creșterea teritoriului Vietnamului cu 50-100 m/an.
  • Piețe plutitoare reprezintă principala atracție a deltei.
  • Țărmurile și insulele sunt bogate în livezi și producători artizanali de acadele din cocos și zahăr.
  • Delta Mekong produce 50% din orezul național, 80% din fructe, 60% din peștele național. Cu alte cuvinte, este o zonă strategică agricolă.

Prin urmare, de ce nu ai vrea să vizitezi cămara cu bunătăți a Vietnamului?

One Reply to “Delta Mekong – darurile naturii vin pe apă sau cămara cu bunătăți a Vietnamului”

  1. […] Microbuzele argintii te transferă la autobuzele care te vor prelua pentru a te transporta în Deltă. Biletul de 65.000 Dongi îl plătești șoferului de […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.