Saigon, Vietnam – vibrație și culori neon

Scriu despre Saigon (Ho Chi Minh City în prezent) din Hue, fosta capitală imperială. Scriu repede și cu teamă că m-am îndepărtat mult de vibrația unică a sudului.

Din pustiul drumurilor cambodgiene am ajuns în inima Saigonului după-amiaza spre seară. Giant Ibis (autocarul cu care am traversat Cambodgia) ne-a lăsat fix în centru unde totul este foarte animat și în continuă mișcare. Multe sunete, multe lumini, multe culori.

Aici am petrecut 3 zile. De obicei când ajungi într-un oraș primești o listă de obiective turistice. Pentru noi, în Saigon, ”traseul turistic” a fost cu totul original:

  1. Traficul. Aici mai multe detalii.

2. Muzeul vestigiilor războiului

3. Pagoda Împăratului de Jad de Sorginte Chineză

4. Cafenelele și mâncarea.

 

 

 

Saigonul este vibrant, cosmpolit și tânăr. Zic tânăr pentru că peste tot vezi chipuri frumoase, pline de energie și viață. Dimineața (ora 08:00) cupluri dansează tango în parc, iar seara îi vezi cum joacă da cau – adică badminton cu tălpile. Da, cu picioarele. Este un sport foarte popular vietnamez cu o lungă istorie. Împărații vietnamezi încurajau soldații să joace da cau pentru a-și îmbunătăți sănătatea și rezistența în lupte, pentru a elimina din presiune. Celebrarea recoltei și a festivalurilor tradiționale erau alte ocazii pentru a juca da cau. Azi, da cau este o formă națională de a petrece timpul, este jucat atât de amatori, cât și de profesioniști.

 

Saigonul este ca un brad de Crăciun plin de luminițe colorate. Tot anul. Neoanele colorate sunt un simbol al competitivității între restaurante, cafenele sau agenții de turism.

Frunzărind ghiduri și informații la tot pasul, am aflat cu surpriză că:

  • Turismul aduce aici 40% din venitul național. Confirmăm. Este orașul în care cei mai mulți bani se sorb în cafenele și se mănâncă în restaurante. Este al 50-lea oraș în topul celor mai scumpe orașe asiatice.
  • Arhitectura colonială se datorează francezilor care au construit bulevarde largi, vile și palate frumoase.
  • A fost capitală pentru colonia franceză Conchinchina și apoi pentru Vietnamul de Sud (1954-1975).
  • Ho Chi Minh City NU este capitala Vietnamului, dar este centrul economic în care mulți vin să transforme oportunitatea într-un loc de muncă.

 

3 Replies to “Saigon, Vietnam – vibrație și culori neon”

  1. […] Ho Chi Minh City ciruclă aproximativ 7 milioane de motociclete care pun o presiune destul de mare asupra […]

  2. […] recomandare ce scriu aici, este doar relatarea experienței și este preferința noastră. Centrul Saigonului are o stradă plină numai cu agenții care organizează tururi foarte eficiente și concentrate […]

  3. […] Saigon am plecat spre Ben Tre dis-de-dimineață. Aș vrea să zic că răcoarea dimineații ne-a dat […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.