Tunelurile Cu Chi – Deși încheiat, războiul este prezent

Deși s-a încheiat, războiul este încă prezent în Vietnam sub o formă pasivă în mare măsură (mă refer la zonele și obiectivele turistice de profil) și în formă activă – muniții neexplodate care încă spulberă oameni în anumite zone.

În toată inocența mea, încă din avion mă întrebam de ce trebuie să existe muzee tematice războiului. Cristi crede că e important să faci un astfel de pelerinaj pentru a putea înțelege și aprecia cât de importantă este pacea.

Am decis să vizităm două locuri: Muzeul Vestigiilor Războiului, Saigon și Tunelurile Cu Chi, la 40 km de Saigon.

Povestea Tunelurilor de la Cu Chi este povestea a 18.000 de săteni-luptători de gherilă care au purtat războiul folosindu-se de 250 km de tuneluri subterane săpate cu mâna, fără hartă, pe 3 niveluri. Tunelurile se află între periferiile Saigonului și granița cambodgiană.

Luptătorii Viet Cong (comuniști) au reușit să nu se lase descoperiți de forțele americane și Sudul Vietnamului. Viet Cong folosea aceste spații subterane pentru a adăposti oameni, pentru transport, pentru comunicații, pentru a circula resurse, pentru a întinde capcane și pentru a lansa atacuri surpriză, după care să se ascundă în siguranță sub pământ.

Astăzi tunelurile sunt deschise turiștilor și spre pelerinaj copiiilor și locuitorilor vietnamezi. Dată fiind lungimea tunelurilor, acestea pot fi vizitate din diverse puncte.

Și de data asta, ca și în cazul Deltei Mekong, ne-am organizat singuri turul. Am circulat cu autobuze locale și am ales ca punct de vizitare Ben Duoc în ideea că este mai degrabă dedicat localnicilor.


Din Saigon am luat autobuzul 13 până în Cu Chi, iar apoi autobuzul 79. Am călătorit în total aproximativ o oră și jumătate spre două. Costul unui bilet se vede sub numărul autobuzului: 7000 dong.

La intrare în zona de vizitare, eram doar noi și cuplul în vârstă vietnamez din imagine.Copiii vietnamezi sunt foarte fericiți când văd europeni.

Cel în verde este ghidul care ne descria cum funcționa sistemul de aerisire al tunelului.

Așa arată o capcană. Picai în groapă unde erau zeci de țepușe foarte ascuțite de bambus.

Turul se încheie cu o gustare de tapioca.

Iar povestea turului nostru la Cu Chi s-a încheiat fericit cu această poză a cuplului cu care am început.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.