Hoi An, Vietnam – Imaginea îndemânării vietnamezilor

Tuturor călătorilor care ne-au întrebat ce ar putea vizita în drum spre Ho Chi Minh City, le-am recomandat cu mare căldură Hoi An. Noi ne-am dat rău peste cap și am făcut un du-te vino în zona centrală doar ca să fim pe 12 decembrie pentru a prinde Festivalul Lunii Pline.

Hoi An este un vechi port feeric celebru pentru casele neguțătorilor foarte bine conservate de sute de ani. Din 1999, orașul este inclus pe lista Patrimoniului UNESCO. E mult spus un oraș. Este mai degrabă o stațiune micuță foarte turistică.

Singurul lucru pe care trebuie să-l faci în Hoi An este să te plimbi agale, să tragi cu ochiul în atelierele negustorilor, să te bucuri de arhitectură, felinare, mâncare și intimitatea străduțelor.

 

Podul Japonez este emblematic pentru Hoi An. Acesta a fost construit în jur de 1590 de comunitatea japoneză pentru a menține legătura cu chinezii care se aflau pe cealaltă parte. Aceste comunități au jucat un rol fundamental în dezvoltarea portului și la menținerea farmecului orașului.

Legenda spune că acest pod făcea parte dintr-un templu taoist închinat unui zeu despre care constructorii podului credeau că ar putea exorciza monstrul subteran a cărui coadă devastatoare era considerată cauza cutremurelor din Japonia. Capul monstrului se afla sub teritoriul Indiei, dar inima era sub Hoi An.

Astăzi podul este un magnet pentru turiștii.

Cele mai importante obiective turistice din punctul meu de vedere în Hoi An sunt îndemânarea și creativitatea oamenilor.

În trecut, broderiile erau rezervate doar clasei superioare, templelor și pagodelor. Această tehnică era destul de simplă și implica doar 5 culori: galben, roșu, verde, violet și albastru.

Astăzi felinarele de mătase se găsesc la tot pasul în Hoi An și sunt accesibile tuturor. Ai ocazia să-ți comanzi un costum de mătase care va fi gata într-o zi. Prețurile se pare că sunt foarte bune. Noi nu am încercat, deși eu sunt îndrăgostită de portul național al vietnamezelor: Ao Dai.

Așa arată concentrarea vietnameză. Dacă aș fi ajuns în septembrie m-aș fi înscris și eu la cursul de pictat porțelanuri sau ceramică, chiar dacă era dedicat copiilor.

2 Replies to “Hoi An, Vietnam – Imaginea îndemânării vietnamezilor”

  1. […] fine, am spus multe și nici nu am început să scriu despre Hoi An. Ideea e că din cartea asta am aflat noi de Hoi An, locul în care luminile electrice stradale se […]

  2. […] Personal, mi-au atras atenția cărțile îmbrăcate uniform în, suspectez eu, hârie de pergament, dându-i dulapului un aer delicat și îngrijit. Am mai remarcat cu plăcere lampionul chinezesc alb, dar asta pentru că am dezvoltat o obsesie pentru lampioanele îmbrăcate în mătase în Hoi An, un mic oraș de negustori de mătase din Vietnam. […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.