Așa arată o piață din Vietnam

Prima dată când am mers într-o piață și m-a șocat prin miros, mișcare și culoare, s-a întâmplat în Maroc. M-am cam strâmbat. Anda, prietena mea, m-a revigorat spunându-mi că Piața este viața. Și de atunci piața a devenit obligatorie în călătorie.

Sunt foarte fericită că am adunat mai multe poze din ce am găsit noi la piața din Hanoi, Vietnam. Le-am organizat pe categorii (legume, pește, ouă, fructe, condimente, murături și fructe uscate) și pe alocuri am mai scris câte o vorbă. Piața nu are nevoie de cuvinte. Este cel mai frumos și autentic spectacol. Un loc unde natura își trimite ce a creat mai bun și mai bun. Un loc unde oamenii fac alegeri de viață. Hrana este viață, nu?

LEGUME

La piață nu găsești vorbitori de alte limbi, în afară de vietnameză. Am rămas cu multe necunoscute. Imaginea de mai sus e pe lista misterelor nerezolvate.

PEȘTI, FRUCTE DE MARE ETC

Piața este un caleidoscop de mirosuri și arome. Cristi a adorat mirosul peștelui sărat în timp ce eu preferam să ajung mai repede în zona de fructe.

Poza cu țestoasele a fost un moment greu pentru noi. Cum să nu-ți fie milă de ele?

OUĂ

 

FRUCTE

Acesta este un JackFruit sau Durian. Este foarte hrănitor și poate acoperi hrana la o masă a unei familii. Mie mi se pare că are un gust ușor de petrol. Cineva m-a întrebat când am gustat petrol ultima dată. Evident că nu e alimentul meu preferat, dar așa îmi imaginez eu că e gustul petrolului. Oricum, este printre fructele noastre preferate. Ne place foarte mult. Cine știe, poate ne apucăm și de petrol. Zâmbesc.

Nu m-am lămurit dacă portocaliul tangerine de mai sus este fruct sau legumă.

 

CONDIMENTE

Vietnamul este cel mai mare exportator de piper din lume. Cea mai importantă piață este cea americană.

Așa arată scorțișoara. Ce frumoasă e, nu? Eu încă păstrez din scorțișoara indiană, arată similar și miroase extraordinar.

Când am pornit în Asia, familiile noastre nu au afișat mare entuziasm. Singura vorbă pe care mama mi-a comunicat-o a fost: ”Să-mi aduci multe condimente”. Zis, dar nu făcut. Vietnamezii nu folosesc multe condimente. Bucătăria lor se bazează pe plante aromatice proaspete. Asezonarea se întâmplă cu sos de soia, de pește sau sos picant. Poza de mai jos cu greu poate fi integrată la capitolul CONDIMENTE.

 

MURĂTURI

FRUCTE USCATE sunt consumate ca remedii și nu ca gustări gulce cum se întâmplă în Europa.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.