De ce ai merge iarna în Lisabona? 5 motive și 1 citat portughez frumos

Călătoriile de iarnă vizează fie sporturi precum ski sau se întâmplă în țările calde pentru a scăpa de frig. Eu sunt bucuroasă că am încercat un city break iarna undeva nu există nici ski, nici ger, nici caniculă. Se numește Lisabona și este capitala Portugaliei.

Pentru mine Lisabona este un oraș de miere, cu vreme blândă, suavă, oameni calzi și lumină terapeutică. Personalitatea orașului se simte când pășești pe pavelele artistice care compun trotuarele, când întâlnești detalii vizuale murale când te aștepți mai puțin, în terasele și restaurantele intime și pe distanțele foarte mici. Comparativ cu alte capitale, Lisabona este micuță și prietenoasă.

 

CE AM VIZITAT, MI-A PLĂCUT ȘI M-AR FACE SĂ REVIN

  1. CASTELUL SAO JORGE este un castel fortificat maur din perioada medievală.

De ce trebuie vizitat: Frumusețea locului este dată de priveliștea pe care ai spre centrul istoric și râul Tejo.

2. FUNDAȚIA SARAMAGO este o instituție culturală privată și este dedicată laureatului Nobel pentru literatură din 1998: Jose Saramago ale cărui romane au șocat cu scenarii politice și sociale suprarealiste.Construită în 1523 pentru un guvernator din India, clădirea este dedicată în acest moment operei scriitorului portughez și promovării drepturilor omului.

De ce trebuie vizitată: Pentru iubitorii romanelor lui Saramago, Fundația este un loc de ritual ai cărui pereți adăpostesc și expun spre celebrare: cărțile lui, diverse traduceri, manuscrisuri, ochelarii și mașina lui de scris.

3. MÂNĂSTIREA JERONIMOS, înscrisă în Patrimoniul UNESCO, are origini medievale și este un tablou excepțional gotic, copleșitoare arhitectural.

De ce trebuie vizitată: Deși nu sunt iubitoare de gotic, un pelerinaj la această mânăstire este obligatoriu pentru a celebra descoperirile geografice vizitând mormântul lui Vasco da Gama aflat în interiorul bisericii.

4. SINTRA este un orășel, foarte ușor accesibil, în apropierea Lisabonei. Pentru foarte mult timp un sanctuar regal, azi Sintra este o destinație culturală consistentă unde vei găsi: palate și castele foarte bine conservate, ruine ale unor ziduri fortificate, grădini de basm, elemente fanteziste, panorame voluptuos de întinse.

CASTELUL PENA a fost construit în 1854 de regele (doar pentru că era soțul reginei) Fernando II pe ruinele unei mânăstiri.

De ce trebuie vizitat: Pentru că Disney. Culorile vii par opera delicioasă a unui copil de 5 ani. Interioarele te transferă într-o epocă romantică, iar peisajele pe care le descoperi în vârf îi taie respirația. Oceanul sclipește magic la orizont. Grădinile și pădurea din jurul castelului au poteci romantice încadrate uneori de câte un element fantezist. Dacă ești singur, cum mi s-a întâmplat mie, s-ar putea să te ia cu amețeala sindromul ”Hansel și Gratel”. E destul de pustiu, iarna cel puțin.

CASTELUL MAUR a fost construit de ..șoc!.. mauri în secolele 8/9 și a reprezentant un punct strategic important în timpul Reconquista.

De ce trebuie vizitat: Pentru că zidurile sunt incredibile. Să mergi pe marginea lor la limita unei prăpastii este adrenalină, iar vântul are aripi să te transporte fantezist în perioada conflictelor dintre arabi și iberici.

5. BOCA DO INFERNO, CASCAIS, este o zonă de formațiuni stâncoase copleșitoare și dramatice vizual, de aici și numele: Gura Infernului. Valurile continue ale Atlanticului au modelat o oarecare peșteră care s-a prăbușit și din care au rămas un golf mic și o arcadă naturală.

De ce trebuie vizitată: Iarna, valurile își declanșează emoții care-ți schimbă ritmul respirațiilor. Nu știu cum vi se pare vouă, dar pentru mine Natura este nivelul maxim de imaginație. Niciun castel, niciun monument, nicio mânăstire nu va putea atinge nivelul creativ al Naturii.


Și, în final, iată și CITATUL pe care am ales să-l aplic pe fotografia mea preferată din Lisabona. Cum-necum, nu știu unde vine străduța pe care am descoperit acest portret împreună cu alte câteva, dar de câte ori aterizez în Lisabona, inevitabil și inexplicabil mă trezesc aici cu un sentiment din cărțile lui Eliade.

One Reply to “De ce ai merge iarna în Lisabona? 5 motive și 1 citat portughez frumos”

  1. […] Portugalia: Lisabona, Cascais, Sintra […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.