Ce ar trebui să știi înainte de a pune piciorul în țara care a deținut jumătate din ”Lumea Nouă”

Dacă în anii trecuți Thailanda făcea furori în clasamentul destinațiilor de călătorie, iar în 2016 Islanda a fost la modă, pentru 2017 Huffington Post anunță Portugalia drept destinația preferată. Diverse statistici și rapoarte favorabile o plasează în acest top interesant.

Curcubeu deasupra Gurii Iadului – Cascais

Eu nu cred în topuri și destinații la modă, dar cred cu convingere că Portugalia trebuie vizitată. Sate pescărești, plaje mai puțin umblate, cascade, vulcani, sunt atâtea lucruri de văzut!

Nimic nu e întâmplător, iar întâlnirea noastră în Vietnam cu Hugo, un portughez haios și vorbăreț, m-a activat să contuinui să aflu mai multe lucruri interesante despre țara lui. Am adunat mai jos câteva info total surprizătoare pe care pun pariu că foarte puțini le știu…

  1. Orașul cu cea mai mare comunitate de portughezi în afara Portugaliei este …Paris. De altfel, luând în considerare și Portugalia, Parisul vine imediat după Lisabona ca număr de portughezi.
  2. Portugalia a fost prima putere colonială care a dat startul comerțului cu sclavi și tot prima care a abolit sclavia.
  3. Lisabona este mai veche decât Roma, de altfel se află printre cele mai vechi orașe din Europa.
  4. Jumătate din ”Lumea Nouă” a aparținut la un moment dat Portugaliei. Prin Tratatul de la Tordesillas în 1494, imperiul cuprindea 53 de state în forma actuală.
  5. Portugheza este limba oficială în 9 țări, aproimativ 236 milioane de oameni: Portugalia, Brazilia, Capul Verde, Angola, Guinea Bissau, Mozambic, Sao Tome, Principe și Guinea Ecuatorială. Portugheza se vorbește și în Goa, Macao, Timorul de Est.
  6. Portugalia și Marea Britanie au cel mai longeviv acord diplomatic din lume. Semnat în 1373, alianța funcționează și azi. Asta da prietenie…
  7. Portugalia este cel mai mare producător de plută din lume – 70% mai exact din producția mondială aparține Portugaliei. Aici se găsesc cele mai mari păduri de plută.
  8. În 2006, Portugalia a pus la punct prima fermă comercială de valuri cu scopul de a produce electricitate.

Eu în Lisabona cu ocazia unei escale la întoarcere din Maroc

Surse info:

http://www.expatica.com/pt/about/Top-facts-about-Portugal_504953.html

http://www.eupedia.com/portugal/trivia.shtml

http://westfaliadigitalnomads.com/40-weird-and-wonderful-facts-about-portugal/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.