De ce și cum să călătorești în Vietnam

De ce să mergi în Vietnam?

Peste tot vei găsi informațiile de mai jos, informații practice cu relative variații. Ele sunt foarte importante, dar nu ar avea sens fără cea mai importantă întrebare: De ce?

Pentru că în Vietnam experimentezi o altă lume cu alte reguli și alte peisaje. De ce aș alege din nou să merg în Vietnam? Pentru că are de toate, are mare, plaje, are munți, are vegetație, are și ceva deșert (pe ăsta încă nu l-am vizitat), are deltă, are terase de orez, are golfuri, are peșteri, multă istorie și are oameni frumoși. ȘI MÂNCARE BUNĂ. CEA MAI BUNĂ MÂNCARE DIN SUD-ESTUL ASIEI. Asta e o declarație din partea a doi mâncăcioși care au vizitat 3 țări din Sud-Estul Asiei. Este o țară accesibilă financiar și foarte sigură. Ce altceva ți-ai mai putea dori??

Când să mergi?

Sezonul de vârf este considerat noiembrie-decembrie. Noi am ajuns în Vietnam la început de decembrie. Clima este foarte variată și aș zice că zonele trebuie vizitate în momente diferite. În sud, vremea este foarte încinsă, umiditatea foarte mare. În jur de 35 grade C. În centrul Vietnamului temperaturile sunt foarte plăcute, dar poți nimeri inundații și ploi constante. În nord vremea este prietenoasă, Hanoi este însorit blând. Pentru excursii în nordul extrem (Sa Pa) aș zice că vara este cel mai bine pentru a putea vedea dealurile și terasele de orez verzi.

Cum ajungi în Vietnam?

Avionul este cea mai bună opțiune. Prețurile se învârt pe la 500 Eur, dacă biletele sunt luate cu câteva luni bune înainte. Dacă faci un circuit în Sud-Estul Asiei, granițele terestre sunt o altă opțiune. Noi am trecut din Cambodgia în Vietnam cu autocarul. Călătoria poate fi foarte obositoare. Deși poți lua un autocar de noapte (sunt cele în care te întinzi ca într-un șezlong, sunt foarte curate), dacă ai probleme cu somnul, odihna etc, s-ar putea să fie o provocare. Noi am căltorit cu Giant Ibis și am fost foarte ok.

Cum circuli în interiorul Vietnamului

Transportul este foarte accesibil. Atenție la distanțe. Sunt irelevante, adevărul calcul se face în TIMP. Am mers într-o zi cu un microbuz 5 ore, 170 km!

Zborul cu AVIONUL este foarte la îndemână. Am ajuns din Sud în Centru cu low cost VietJet, bilet cumpărat cu 2-3 zile înainte, aproximativ 20 dolari cu tot cu taxe! Aici biletele se cumpără lejer la prețuri foarte bune chiar cu o zi înainte. Ceea ce e este foarte bine dacă ești o fire spontană. Atenție însă la condițiile meteo din centrul Vietnamului sau la aeroporturi mai micuțe. Noi nu am reușit să plecăm din cauza ploilor din Dong Hoi în Hanoi.

Altă opțiune ar fi AUTOCARELE DE NOAPTE care sunt foarte accesibile și practice (dormi în timp ce ajungi la următoarea destinație și salvezi banii de cazare). Legendele (unele confirmate) nu recomandă autocarul de noapte în jumătatea de nord.

TRENUL are farmecul lui. Depinde de tren. Am folosit de câteva ori trenul în centrul Vietnamului și am coborât destul de zdruncinată la creieri după ce un șoarece mi s-a plimbat două ore pe la picioare. Dacă suporți, ok, condițiile în rest sunt foarte confortabile. Eu m-am jurat că nu mai merg cu trenul. După 3 zile m-am urcat în altul. De data asta am fost convinsă de hotelul care organiza un tur în nordul Vietnamului că cea mai bună și ok soluție este cușeta. Mi-am luat inima în dinți și chiar s-a confirmat că e bine. Nu șoarecei, cel mult câte un gândăcel. Dar rar.

Unde dormi?

Noi am dormit peste tot, inclusiv în autocar. Cea mai scumpă cazare a fost la peșterile din parcul Phong Nha Ke Bang (Sy HomeStay). Cea mai ieftină…nu-mi amintesc pentru că toate au fost ieftine, am stat în diverse homestay, hoteluri. Condițiile nu sunt extraordinare. Cât dai, cam atâta face. Umiditatea creează probleme cu mucegaiul de exemplu.

Toate rezervările le-am făcut prin booking. Dar am citit cu mare atenție review-urile negative. Unele pot fi scrise de competiție, altele chiar sunt pe bune. Intuiția te va ghida.

Cea mai ciudată cazare ni s-a nimerit la Sa Pa unde am împărțit un fel de pod cu alți 10 turiști străini. La noi a fost o neînțelegere legată de organizarea turului, dar s-a nimerit bine. Genul acesta de cazări te ajută să socializezi, să schimbi impresii, recomandări, să legi prietenii.

Ce vaccinuri/medicamente sunt necesare?

Aș zice că cele împotriva hepatitei ar fi recomandate. Eu nu am făcut niciunul, Cristi mai avea ceva valabile de când plecase în India. Am mâncat de pe stradă și sunt ok. Nu mi s-a făcut rău în nicio zi. Singura dată când mi s-a făcut rău s-a întâmplat în avionul de întoarcere, dar asta era în Thailanda și nu cred că avea legătura cu țara.

Din lipsa de informare, am căutat o zi întreagă prin farmaciile din Ho Chi Minh pastile anti-malarie pentru că ne hotărâsem să mergem în Delta Mekong. Nu am găsit nici măcar o farmacistă care să priceapă ce căutam. Cercetând mai bine am aflat că malaria în Vietnam nu mai există. Cel mult febra Dengue. Dar e la noroc și oricum nu ai ce lua. Este totul foarte sigur, Delta nu este un spațiu virgin. Există multe orașe de milioane de locuitori. Este o zonă foarte-foarte dezvoltată.

Un spray anti-țânțari va fi suficient. La un moment dat am și uitat să-l mai folosim…

Ce ne-a fost de mare ajutor pe tot parcursul excursiei:

  • betadină pentru toate momentele în care ne-am zgâriat sau înțepat (eu am fost înțepată de o viespe, Cristi a fost zgâriat de o creangă în timp ce mergea cu mașina, cam astea ar fi genul de situații)
  • nurofenuri – schimbi clima, schimbi aerul, schimbi viața. O durere de cap e banală, dar îți poate strica ziua.
  • gel antibacterian – aici nu știu ce să zic…am fost foarte religioși la început și l-am folosit cu fiecare ocazie, aproape exagerat și în mod fanatic. Spre final am uitat să-l mai folosim.
  • cremă cu factor de protecție solară. Un prieten ne spunea că razele soarelui pică mai agresiv în zona respectivă. Nu aș putea să spun cum pică razele, noi suntem destul de obsedați din cauza alunițelor și a faptului că amândoi avem pielea foarte albă, astfel încât statul în plin soare nu a fost o opțiune pentru noi.

Alte medicamente pe care le-am luat, nu le-am folosit, dar sunt NECESARE:

  • pastile de stomac de toate neamurile.
  • pastile de dureri de măsele. Eu am experimentat în Izmir, Turcia, cele mai crunte dureri de măsea. De atunci nu mai plec fără ceva foarte puternic. Ketonal sau Nurofen sunt prea slabe pentru astfel de momente în cazul meu. Arcoxia e salvarea mea.
  • pastile de răceală – Coldrexuri și altele. Eu răcesc rar, dar când se întâmplă, mă află toată strada.

Ce haine ar fi de luat?

Pentru sud, haine subțiri de vară. Pentru centru haine de ploaie: umbrele, pelerine. Pentru nord și-și. La temple, e bine să ai haine care acoperă umerii, brațele și genunchii. Sunt destul de relaxați, dar fii oricum precaut.

Ce alte lucruri ar mai fi bine de știut?

Vietnamezii sunt foarte solari, prietenoși, blânzi și modești. Ești într-o perfectă siguranță. Ok, ține geanta aproape, pungași sunt peste tot. Dar în rest.. nu există violuri, crime etc.

Există însă accidente grave de mașini și motociclete (cele din urmă principalul mijloc de transport). Deci ochii mari și în toate direcțiile când traversezi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.