Plecăm. Curând.

Există un timp al poveștii și un timp al tăcerii. Ca înainte de orice plecare, se face liniște. Citești, cauți, studiezi, ești curios. Te pregătești nu pentru un loc anume. Te pregătești să vezi un nou mod de viață, o perspectivă diferită asupra lumii, dar mai ales asupra sinelui tău. Ce o să înțelegi tu din experiența care va veni cu de toate peste tine: oameni, priveliști, obiceiuri, lumini, clădiri, mâncare?

În fine, deși pot să confirm că iarna în sandale e cel mai frumos, nu mă supăr dacă e nevoie de bocanci, fular și geacă bufantă. Doar să pleci în lume, nu?

Plecăm. Plecăm în țara aflată în topul celor mai eficiente economii, în topul celor mai inovative tehnologii, în țara lui Samsung, Hyundai, Gangnam Style și a operațiilor estetice.

Poate că trăiești undeva pe sub o piatră și nu ai idee de unde vine telefonul tău Samsung sau ce cântă băiatul ăla Psy când rupe youtube-ul cu Gangnam Style, așa că o să fiu explicită: PLECĂM ÎN COREEA DE SUD! YEY!

 

Și ca orice călător în prag de plecare am vrut să știm unde mergem și cum sunt oamenii de acolo, în ce cred ei, ce știu să facă mai bine și mai bine, ce fire au, cum le merge.

Și iată cele mai speciale informații despre ei:

  1. Bărbații coreeni sunt obsedați de cosmetice. Cheltuie o mulțime de bani pe produse cosmetice (make-up) pentru a-și îmbunătăți imaginea. De altfel nu au nicio jenă în a-ți spune dacă ești gras sau urât. E ceva firesc.
  2. Coreea de Sud are cel mai mare procent de operații estetice pe cap de locuitor. Statele Unite vin în top după Brazilia și Thailanda.
  3. Gangnam Style aparține sud-coreeanului Psy și face referire la un stil de viață luxos asociat Districtului Gangnam din Seoul.
  4. Cetățenii suspectați de a fi comis crime, violuri, sunt forțați să participe la un ritual public de umilire: poliția le pune cătușele, îi transportă la locul crimei și le ordonă să reproducă actul criminal. Ce de material ar avea în România știrile de la ora 5…
  5. Nu știu dacă în consecință la punctul de mai sus, dar Coreea de Sud este una dintre cele mai sigure și pașnice țări din lume, având o rată a criminalității extrem de scăzută.
  6. În 2012, o închisoare din orașul Pohang a devenit prima închisoare din lume cu roboți pe post de paznici. Acești roboți au camere 3D și sisteme de comunicație wireless care permit ofițerilor să comunice cu deținuții. Roboți pot fi controlați de paznici umani cu iPad-uri. Grație algoritmilor de recunoaștere, roboții pot identifica activități periculoase ilegale (bătăi, încercări de sinucidere etc).
  7. Apropos de suicid, nu ți-ai putea imagina că într-o țară cu standard de viață foarte ridicat suicidul este o problemă extrem de serioasă. Coreea de Sud are a doua cea mai mare rată de suicid din lume conform Organizației Mondiale a Sănătății.
  8. Poate că are sens dacă luăm în considerare că dorm foarte puțin. Locuitorii din Seoul (ca și japonezii din Tokyo) dorm nu mai mult de 6 ore pe noapte. Competiția este acerbă și teama de eșec este copleșitoare.
  9. Iată o nație de oameni cu un nivel de dezvoltare extrem de înalt, dar foarte superstițioși. Una dintre ele este tetrafobia: etajul 4 este sărit în spitale și clădiri publice, iar uneori apare ca F. Altă superstiție: nu scriu cu roșu. Culoarea simbolizează moartea și dacă scrii numele cuiva cu roșu înseamnă că fie vrei să moară, fie crezi că urmează să moară.
  10. În ciuda controverselor, să mănânci carne de câine este o tradiție de 2000 de ani în Coreea de Sud. Numărul consumatorilor a mai scăzut, doar cei din zonele mai sărace mai mănâncă…

Pentru cine are vreo curiozitate în plus, lăsați un mesaj. Încerc să cercetez și revin cu impresii aplicate.

Sursa foto 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.