Oficial mă declar fan al calendarului iubirii și prieteniei în stil coreean

Coreenii sunt harnici și duc la apogeu orice idee. Inclusiv Ziua Îndrăgostiților. Dacă noi bifăm două zile pe an, ei bifează 12!

Ziua Îndrăgostiților

Dacă în alte locuri din lume, pe 14 februarie, băieții se stresează cu flori, bomboane și alte lucrușoare dulci, bărbații coreeni sunt cei mai răsfățați. Femeile cumpără ciocolată și alte cadouri bărbaților. Dar cam până aici durează cu răsfățul pentru că pe 14 martie, Ziua Albă, bărbații cumpără cadouri femeilor. Dar nu orișicum. Un bărbat ar trebui să cheltuiască de 3X valoarea cadoului primit de Ziua Îndrăgostiților. Și da, cele mai multe femei se îmbracă în alb atunci.

Zile tematice tot anul

În ziua 14 a fiecărei luni coreeni sărbătoresc dragostea și afecțiunea. Nu e ușor să fii singur pe aici. Confirm din experiență: la cele mai multe restaurante meniul este pentru două persoane, porțiile sunt calculate pentru doi. Să mănânci este un act de socializare. Frumos, nu?

Pe 14 ianuarie, cuplurile și prietenii își oferă jurnale și agende. În iunie sărbătoresc ziua sărutului, în decembrie pe cea a îmbrățișării, în septembrie pe cea a fotografiilor împreună, în mai se îmbracă în galben și își oferă trandafiri.

Există și o zi a celor singuri: 14 aprilie. În această Zi Neagră și tristă, cei singuri mănâncă tăiței negri și lipicioși sperând să întâlnească pe cineva special curând.

Și cu toate că se bucură de toate aceste sărbători, numărul căsătoriilor în Coreea este din ce în ce mai scăzut. Munca le cam ocupă tot timpul, iar femeile au un statut vulnerabil la job.

Articolul este de azi, 24 februarie 2017, Korea Herald

Dar când se întâmplă totuși să se căsătorească, povestea e foarte practică.

LOGODNA

Cererile în căsătorie nu sunt momente romantice de basm ca în celebrele lor telenovele, ci sunt mai degrabă momente practice de viață în care el și ea decid și planifică împreună căsătoria. Poate de aceea inelele nu sunt prea folosite.

În Coreea, căsătoriile nu sunt doar uniuni între el și ea, ci mai mult, sunt uniuni între cele două familii. Înainte ca logodna să fie anunțată, cele două familii trebuie să se cunoască. Deși pare să fie un moment stânjenitor, cele două familii își fac tema și se cercetează în prealabil. Acceptarea întâlnirii este deja un semn foarte bun.

În Coreea, nu-ți prezinți iubita/iubitul decât dacă știi sigur că urmează să faci un pas serios.

NUNTA – PLANIFICARE ȘI ORGANIZARE

Nunțile nu necesită a fi planificate cu mult timp înainte. Poți cu mare ușurință să te bucuri de o nuntă frumoasă programând-o cu doar 3 luni înainte. Nu e obișnuit să dureze mai mult de un an o logodnă. În contrast, îmi amintesc de cazuri în România ]n care programarea nunții se întâmplă cu 2 ani înainte. Dar la noi este cu totul altă poveste.

Deși sunt mulți creștini, ceremoniile la biserică nu sunt foarte întâlnite.

ROCHIA DE MIREASĂ

În ceea ce privește rochia, pentru că femeile aici tind să aibă cam aceleași măsuri și au aceleași preferințe, închiriatul rochiei este cea mai practică opțiune. În loc să cumpere o rochie, mireasa poate închiria 3-5 rochii pe care să le poarte la sesiunea foto de logodnă și în ziua nunții.

Regula care zice că doar mireasa se îmbracă în alb la nuntă nu este valabilă în Coreea. Codul vestimentar este atât de relaxat încât poți apărea în adidași și blugi.

PROGRAMUL NUNȚII

Ce este mai frumos și drăguț este că nunțile în Coreea sunt foarte scurte! Programul tipic include: un discurs, un moment artistic muzical foarte scurt, un sărut și cam atât. Imediat după se servește masa. Per total, în două ore de la momentul sosirii invitaților nunta se cam încheie. Deci nu DJ, nu orchestre, nu 4 feluri de mâncare. Invitații mănâncă, felicită cuplu și au fugit.

TRADIȚII

După nuntă are loc o scurtă ceremonie care se numește pyebaek  și la care participă doar membrii familiei. Mirii se vor îmbrăca în hanbok (costum tradițional coreean) și se vor înclina părinților așezați la o masă joasă plină cu feluri de mâncare tradiționale și simbolice. Mirii primesc binecuvântarea și va exista un moment când mireasa va trebui să prindă castane și alte fructe în poalele fustei. Acest joc va prezice numărul copiilor pe care îi va avea cuplu.

eugene-wedding-hanbok

Surse:

http://takelessons.com/blog/korean-holidays-z11

https://www.theknot.com/content/korean-wedding-traditions

http://www.beau-coup.com/korean-wedding-traditions.htm

https://www.soompi.com/2015/06/02/korean-weddings-101-a-basic-guide-to-wedding-customs-in-korea/

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.