Am văzut hanbokul coreean și mi s-a făcut dor de ii și fuste tradiționale românești

Închide ochii și imaginează-ți: fete și băieți îmbrăcați în port tradițional și plimbându-se în zonele semnificative istorice și culturale. Fără mândrie. Doar naturalețe și firesc. Portul tradițional are nevoie să fie prezent firesc în zone istorice pentru că este printre cele mai valoroase elemente culturale, face parte din identitatea unui popor și este primul obiectiv turistic pe care cineva ar trebui să-l viziteze.

Aici, în Seul, eu am închis ochii și mi-am imaginat fete în ii și fote plimbându-se pe Lipscani sau în parc, la Muzeul Satului sau la Universitate.

Dar momentul a durat puțin, am deschis ochii și m-am bucurat că există o țară în care fetele poartă straie tradiționale, fac poze și se lasă admirate de turiști și localnici.

Când vizitezi palate sau zone pietonale circulate, nu ai cum să nu simți magia istoriei sau a culturii coreene. Nu ai cum, pentru că peste tot plutesc hanbok-uri, port tradițional coreean. Gogoșele colorate animă peisajul și te transportă în vremuri trecute intangibile.

Una din metodele de încurajare a purtării hanbokului este accesul gratuit dacă te îmbraci tradițional. Cum biletele la palate sunt în general destul de accesibile, eu chiar cred că aici se poartă hanbokul pentru că îți face plăcere să te gătești așa frumos.

Hanbokul se caracterizează prin linii simple și culori vibrante. Prin structura lui sunt puse în valoare frumusețea și armonia formelor.

Deși pe parcursul diverselor dinastii a evoluat și a suportat schimbări, frumusețea lui demnă e încă la modă.

Mir, fata din imaginea de mai jos, are 18 ani și face voluntariat: este ghid la palat pentru turiști. Mi s-a părut o idee minunată de dezvoltare personală și o inițiativă educativă care poate fi împrumutată și pe la noi. Mir și-a exersat engleza cu noi, iar noi am aflat lucruri pe care nu le știam despre dinastii, elemente arhitecturale și semnificații. Mir are 3 hanbok-uri acasă. Nu a zis-o cu mândrie, a zis-o cu firesc. E ceva normal, cam ca lenjeria intimă.. Așa mi s-a părut mie de necesar pentru un coreean.

În imaginea de mai sus sunt hanbokuri reinterpretate modern într-o vitrină dintr-un cartier turistic.  

Aici suntem în Insadong, o zonă plină cu ceainării, cafenele și magazine de suveniruri. Oricât am căutat, nu am văzut două hanbokuri la fel.

Nu ai cum să nu-ți întorci capul după hanbok.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.