Hanok – casa umană care respiră și aduce vindecare

Casele coreene hanok sunt emblematice și sunt esența înțelepciunii coreene. Ele fost create pentru a se armoniza peisajului natural ținând cont de cum circulă vântul și curenții de aer, de cum cade ploaia și de cursul apei. Aceste principii se extind și asupra modului în care satele, orașele și Seulul s-au dezvoltat.

Știința inspirată de natură s-a materializat într-o arhitectură funcțională de o frumusețe naturală destinată pentru o viață sănătoasă și lungă.

 

 

MATERIALE EXCLUSIV NATURALE

Toate materialele din care este construit un hanok provin din natură: piatră pentru fundație, lemn pentru structură și lut pentru acoperiș și finisaje. Hanokul nu conține nici măcar cuie, bârnele și stălpi se îmbucă prin diverse tehnici de tâmplărie în care se regăsesc principiile yin și yang.

 

HANOK ESTE O CASĂ CARE RESPIRĂ

Lutul folosit la construirea casei hanok reglează umiditatea funcționând ca un burete spre deosebire de ciment care este mult mai neted și sigilează suprafețele. Prin porii lutului care se regăsește în podea și pereți, casa respiră.

Circulația aerului este încurajată și de ferestre și uși largi, uneori o fereastră se transformă în ușă, având astfel două funcționalități. Ferestrele și ușile sunt acoperite cu hanji, o hârtie specific coreeană. Structura poroasă compusă din fibre naturale permite aerului să circule, casa fiind ventilată chiar și când ușile și ferestrele sunt închise. Hârtia hanji filtrează lumina, protejează de frig sau căldură, reglează temperatura. Coreeni folosesc hanji chiar și la îmbrăcarea pereților. Hanji absoarbe umiditatea iarna și o eliberează vara când aerul devine foarte uscat. Beneficiile ei sunt extraordinare la nivelul sănătății: hanji curăță aerul, absoarbe praful și creează un mediu sănătos pentru cei care locuiesc în hanok.

 

SISTEM DE ÎNCĂLZIRE PRIN PRIN PODEA – ONDOL

Ondol (în traducere piatră caldă), așa se numește sistemul lor de încălzire prin podea. Ondolul este inima casei hanok. Este un sistem tradițional de transfer al căldurii: transmitere, radiație și convecție. Lemnul și focul sunt materiale incompatibile, dar coreenii au fost inventivi pentru a se proteja de aerul siberian care îi invadează cu ierni foarte reci și uscate.

Există o vatră unde faci focul, curenții de căldură sunt transmiși prin conductele aflate sub podeaua casei, deci în fundație, pietrele și stratul de sare de 3 cm absorb și păstrează căldura, iar fumul este eliminat printr-un coș.

Cât de isteț! Cu alte cuvinte, te folosești de energia generată de pietrele care sunt încălzite și stochează căldura pentru vreme îndelungată.

Schița Ondol: 1 Agungi (vatră) 2 Bulmokdol (piatră mai groasă care îngustează coloana de căldură) 3 Gudeuljang (pietre subțiri) 4 Gorae (conducta de încălzire) 5 Gulttuk (coșul prin care se elimină fumul)

De ce încălzirea podelei este o metodă bună de încălzire a casei? Pentru că este mai sănătos să-ți încălzești mâinile și picioarele, iar la nivelul capului să păstrezi o atmosferă aerisită, răcoroasă.

Ondol nu e doar o alegere mai sănătoasă, ci este și o variantă economică. Un foc poate menține casa încălzită în timpul iernii până la 5 zile. Este enorm.

De luat în considerare ar fi și economia de spațiu. În hanok spațiul nu este îngreunat cu calorifere.

 

CASĂ MODULARĂ

Rămâi uimit când realizezi câtă imaginație au avut coreenii pentru a crea o astfel de casă modulară. Există pereți care separă camere și care pot fi ridicați sau strânși pentru a crea o singură încăpere în funcție de nevoi sau anotimp (mai ales vara când vrei să circule aerul). Ferestrele sunt largi și se deschid transformându-se în uși. Intenția este de conectare la natură. La fereastră admiri florile primăvara, copacii înverziți vara și frunzele colorate toamna.

Lumina filtrată prin hanji, hârtia naturală care acoperă ferestrele și ușile, este o lumină care respiră și creează o atmosferă de pace și armonie.

 

CURTEA REGLEAZĂ ȘI EA TEMPERATURA

De obicei un hanok se construiește cu vedere spre sud lângă un deal. Curtea interioară trebuie să fie goală. Nu plante, nu copaci. Din nou, ceva științific susține această decizie.

Soarele strălucește în curte, razele ajung în pământ și apoi căldura (pentru că este mai ușoară) are tendința de a se ridica. Briza răcoroasă din curtea din spate pătrunde printr-un culoare asimetric (mai îngust la început, mai larg spre curtea interioară) și ventilează atât casa, cât și curtea. O ventilație naturală inspirată din principii naturale. Curentul pătrunde cu forță prin zona îngustă ca apoi să se disperseze în zona largă.

 

CASĂ UMANĂ

Hanok este o casă prietenoasă cu mediul, ecologică și oferă un spațiu sănătos aerisit pentru om. Cu o tradiție de sute de ani, casa coreeană tradițională încapsulează natura, știința și cultura. Este un spațiu sensibil în care vei găsi pace, vindecare și o stare de bine și armonie. Este o casă umană.

2 Replies to “Hanok – casa umană care respiră și aduce vindecare”

  1. […] Inventivitatea și creativitatea coreenilor nu s-a născut recent cu Samsung sau LG, Hyunday sau industria semiconductorilor, s-a născut cu 1000 de ani î.Hr. Cam din acea perioadă există dovezi ale utilizării ondol, un sistem de încălzire, unic în istorie, pe care l-am descris și în articolul despre casele coreene tradiționale, hanok. […]

  2. […] templu budist tocmai în Coreea de Sud. Bașca să rămân peste noapte acolo și să dorm într-un hanok, casa tradițională coreeană pentru care am dezvoltat o obsesie. Și s-a […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.