De ce coreenii preferă să se așeze direct pe podea și de ce e mai bine așa?

Coreenii sunt oameni foarte războinici pentru că au fost nevoiți să se protejeze de invazii și asedii lungi. Cel mai lung și amar asediu în ceea ce îi priveste este: iarna, un element care i-a provocat să fie inventivi.

Inventivitatea și creativitatea coreenilor nu s-a născut recent cu Samsung sau LG, Hyunday sau industria semiconductorilor, s-a născut cu 1000 de ani î.Hr. Cam din acea perioadă există dovezi ale utilizării ondol, un sistem de încălzire, unic în istorie, pe care l-am descris și în articolul despre casele coreene tradiționale, hanok.

Utilizarea podelelor încălzite este o tradiție care a modelat cultura coreeană, spațiul și modul de a mânca, de a dormi și de a socializa.

CÂT DE RĂSPÂNDIT ESTE SISTEMUL DE ÎNCĂLZIRE PRIN PODEA ÎN COREEA DE SUD?

60% din locuitorii Seulului, capitala Coreei de Sud, trăiesc în apartamente moderne. Și cu toate că vorbim de zgârie-nori moderni de ciment, sticlă și oțel, mai toate aceste apartamente moderne sunt dotate cu un sistem de încălzire inspirate de ondol – sistem tradițional de încălzire prin podea.

Pe vremuri, ondol cuprindea o vatră unde se făcea focul, conducte de lut și pietre și un coș de eliminare a fumului. Mai jos structura din profil.

Schița Ondol: 1 Agungi (vatră) 2 Bulmokdol (piatră mai groasă care îngustează coloana de căldură) 3 Gudeuljang (pietre subțiri) 4 Gorae (conducta de încălzire) 5 Gulttuk (coșul prin care se elimină fumul)

Azi toate acestea au fost modernizate și înlocuite cu conducte metalice prin care trece apa încălzită electric sau pe gaz. Meritul îi aparține unui arhitect american care a vizitat o casă în Japonia, o casă total atipică japoneză pentru că avea podele încălzite. Arhitectul este Frank Lloyd Wirght și este cel care a modernizat ideea și a răspândit-o prin folosirea în construcțiile pe care le-a coordonat.

CELE MAI IMPORTANTE ACTIVITĂȚI SE ÎNTÂMPLĂ PE PODEA

Tradiționalul Ondol a transformat podelele în spații domestice centrale. Când intri într-o casă coreeană și chiar și în anumite restaurante, primul lucru pe care îl faci este să te descalți. Nu este un obicei cultural fără o explicație logică în spate. Coreenii mănâncă și dorm pe jos. Patul tradițional constă într-o saltea. De altfel, spațiul dintr-o casă este decorat minim pentru a păstra podeaua cât mai liberă și ofertantă.

Mesele sunt mult mai joase față de cum suntem noi obișnuiși, iar oamenii se așează direct pe podea pentru a lua cina. Pe vremuri, bătrânilor li se rezerva spațiul de lângă vatră care este cel mai cald ca semn de respect.

Să te descalți, să îngenunchezi, să te așezi și să atingi podeaua seamănă a rugăciune, este de fapt cel mai mare compliment pe care îl faci gazdei. Podeaua este inima casei.

 

DE CE ESTE MAI SĂNĂTOS UN SISTEM DE ÎNCĂLZIRE PRIN PODEA?

Ei zic că statul pe podea când mănânci susține un proces de hrănire mai conștient, mai atent. Te concentrezi mai bine la mâncare, la gust, prezentare, arome.

O altă motivație este că socializarea este mai intimă, iar relaționarea cu cei cu care servești masa este mai autentică. Statul pe podea implică o postură mai confortabilă și relaxată încurajându-se astfel o atmosferă de comunicare informală. Data viitoare când vrei să închei o afacere, invită-ți partenerii la un restaurant cu specific coreean.

Deși nu e o idee spontană rea, trec în revistă mai departe și alte beneficii ale sistemului de încălzire prin podea: recuperarea femeilor după ce au născut este mai rapidă, iar bătrânii se bucură de un confort mai mare cu influențe pozitive asupra sănătății.

 

CONCLUZIE

Nu ai cum să rămâi rece când întâlnești aceste podele calde. Un popor de războinici, curajoși și extrem de muncitori s-a născut, a crescut și s-a dezvoltat având picioarele calde. Este extrem de interesant să privești parcursul cultural al unui popor și să cercetezi aspectele modelatoare care au determinat istoria și dezvoltarea lui. În ceea ce privește timpurile moderne, deși este complicat să inserezi un astfel de sistem în cadrul unei renovări, este o opțiune ideală pentru construcțiile noi.

 

Surse: korea.net | moss-design.com | wikipedia

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.