Ihwa, Seul – Locul în care zidurile spun povești

”Culorile sunt locul unde universul se întâlnește cu mintea noastră.” Autorul acestui gând frumos este Paul Klee care este cunoscut în pictură drept Newton al Culorilor. Este autorul a peste 9000 de picturi, a studiat și a scris foarte mult despre teoria culorilor. A fost un moment când a atins apogeul și a simțit că este posedat de culoare.

Cam același sentiment l-am avut și eu în Coreea. În fiecare mare oraș coreean există un cartier unde artiștii își aștern sufletul pe ziduri, iar localnicii și turiștii vin să se piardă în culori, texturi și povești. Se numește Mural Village, un spațiu cu imaginație și viață.

Noi am vizitat 3 astfel de zone artistice: Seoul – Ihwa cocoțat pe dealuri abrupte, Suwon – în apropierea fortăreței medievale și Jeonju – Jaman Village.

Ihwa se bucură de lumină și panorame largi pentru că se întinde pe dealuri înalte ale Seulului. De jos, înainte de a urca, mi s-a părut că sunt în Lisabona. Aceleași case albe pătrățoase, aceeași lumină de miere. Îți aduci aminte că ești în Coreea pentru că simți frigul uscat fără compromisuri.

Spre deosebire de celelalte două sate artistice pe care le-am vizitat, Ihwa emană energie, creativitate modernă și tinerețe. Este absolut minunat să existe un cartier unde oamenii dau viață și expresie zidurilor, unde oamenii vin și citesc povești în culori în timp ce se plimbă pe străduțe vii. Atât de vii…

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.