Cum calculezi câte plante ar trebui să ai în casă, de ce și care ar fi cele mai utile

V-ați observat vreodată respirația? Eu, niciodată nu am fost atentă până când mi-a fost greu să respir. Era cald, era soare, dar nu-l vedeai, era înăbușitor și gri. Așa arată Hanoi sau Ho Chi Minh City, orașe vietnameze unde scooterele depășesc mașinile și oamenii ca număr, orașe unde mai mult de jumătate din locuitori poartă măști care le acoperă gura și nasul. Eram și noi pe acolo. Doi europeni care nu-și mai găseau respirația cum o știau. Atunci am tras linie și am realizat că poate fără pisici pot exista, dar fără aer și cafea, clar nu pot.

Este ciudat și paradoxal cum în Asia mi-am pierdut respirația, dar tot acolo mi-am și găsit-o în delte, în golfuri sau în junglă. M-am întors îndrăgostită de verde și viață, decisă să-mi transform casa.

 

CUM ȘI CÂT DE IMPORTANT ESTE SĂ RESPIRĂM AER CURAT

Aerul nu intră doar în plămâni, ci prin sistemul circulator ajunge în tot corpul nostru.  Fiecare celulă din corpul nostru inspiră oxigen și expiră dioxid de carbon. Aceasta este respirația. Este în tot corpul. Celule noastre au în permanență nevoie de oxigen pentru a produce energie, deci viață.

25000 de respirații zilnice ca să exiști. Cum să nu-ți dorești ce este mai bun pentru aceste 25000 de respirații care sunt esența zilnică a vieții?

 

CARE ESTE STRICTUL NECESAR DE PLANTE ÎN CASĂ ȘI DE CE?

Eu cred că o respirație bună începe de acasă. Un studiu realizat de NASA recomandă pentru fiecare 10 mp să ai o plantă în ghiveci. De la mine putere adaug: măcar! Măcar o plantă.

Conform unui studiu, plantele ornamentale de acasă sau de la birou, purifică aerul, îmbunătățesc sănătatea, stimulează memoria și concentrarea. Ficusul tău de acasă face o muncă enormă pe care tu nici nu o bagi în seamă: el îți filtrează aerul de toate bacteriile și impuritățile care vin de la mobile și accesoriile din casă. Orhideele tale prețioase estetic nu dorm noaptea și alături de suculente, așezate în dormitor, îți oferă oxigen în permanență.

 

PLANTELE VINDECĂ

Nu e o metaforă hippiotă modernă, e o informație științifică. Un alt studiu inițiat de Kansas State University a demonstrat că doar având plante în spațiu vizual, pacienții se recuperează după o operație mult mai bine, răspund fiziologic mai bine printr-o presiune arterială mai bună, un nivel mai scăzut al durerii, oboselii sau anxietății, comparativ cu pacienți în a căror cameră nu se află plante.

O altă tehnică de recuperare mai rapidă este terapia prin horticultură prin care pacienților li se încredințează să aibă grijă de diverse plante. Pacienții care utilizează această experiență a creșterii și îngrijirii plantelor se recuperează mult mai repede după intervenții medicale.

Am insistat pe acest aspect pentru că mi se pare o informație extrem de valoroasă care arată nivelul maxim până la care plantele influențează pozitiv în viața noastră.

 

CE ALEGI ȘI CUM ÎNGRIJEȘTI PLANTE ÎN CASĂ

Iată un capitol pe care îl declar deschis și, în mare parte, subiectiv. Există un top 10 plante care purifică aerul notat tot de NASA în urma unor experimente. Sunt incluse plante la îndemână: crizantema sau gerbera se găsesc peste tot. Plantele în ghiveci sunt un lux accesibil financiar. Ele dau viață spațiului, îl transformă estetic și fac pereții să respire.

Cel mai simplu mod de a înțelege plantele de interior este să observi că cele mai multe sunt de origine tropicală. Acestea își ating potențialul maxim la căldură, umiditate, spații cu puține mișcări ale aerului. Deci cam aceleași condiții pe care le avem și noi acasă: un pic de soare, căldură, puțini curenți de aer. Prea multă apă sau prea puțină apă nu le face bine. Ca să-ți dai seama când trebuie udate, verifică pământul și, dacă e uscat, e cazul să faci o vizită cu stropitoarea.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.