Seducția și magnetismul stilului marocan – 3 povești pentru acasă

Într-o lume nebun de standardizată, antidotul perfect rămâne cultura. O formă de a evada tipizării ar fi personalizarea casei cu elemente și motive culese din călătorii, din fotografii, bloguri, albume, filme și alte aventuri culturale care ne-au subjugat. Așa am decis eu că noi vom amenaja pe viață casa. Când am realizat asta? Pe vremea când călătoream în Maroc.

Maroc. Închid ochii și mă pierd. Mă pierd în medina (inima orașului marocan) și soukurile (piețe) labirintice. Mă pierd în Atlanticul lor senin, în bolte, în geometria complexă a minaretelor (turnuri), în mozaicuri infinite, în culori și condimente, în fire de nisip și vegetație bogată, în caniculă și în sunetul muezzinilor care cheamă la rugăciune.

În Maroc, cu tot creștinismul tău, îl descoperi pe Dumnezeu. Dumnezeu care nu e nici islamic, nici creștin, ci Dumnezeu care este infinit repetitiv. Nu sunt în transă religioasă, sunt în transă estetică când mi-aduc aminte arhitectura și decorurile marocane.

Și ca să demonstrez că nu vorbesc din vis și povești abstracte, însir mai jos 3 dintre cele mai frumoase povești decorative pe care le putem împrumuta sub formă de note distintictive sau insinuate prin casele noastre.

1.PLĂCI DECORATIVE – ZELLIGE: EXPRESIA INFINITULUI DIVIN

Zellige se referă la mozaicul specific marocan care îmbracă pereți, podele, tavane, fântâni, piscine, mese. Plăcile conțin modele geometrice, cel mai întâlnit fiind pătratul ca formă. Această artă a înflorit în perioada hispano-maură (771-1492) reprezentând un simbol al luxului și al gustului sofisticat.

De ce forme geometrice? Urmează un răspuns extrem de interesant. Conform legilor islamice, artiștii nu aveau voie să portretizeze ființe. Inspirați de matematica și geometria care datorează multe culturii arabe, artiștii au cultivat modelele geometrice repetitive. De o bogăție copleșitoare ca variații, forme, culori, modele, distanțe între elemente, arabescurile lor sunt un atribut divin pentru că nu au început, nu au sfârșit. Ele sunt expresia infinitului și a unității divine. Repetate exponențial ele inspiră la armonie cosmică.

Am ales mai jos câteva interioare moderne inspirate de plăcile marocane.

Sursa foto: decorpad.com

Sursa foto: terredylangdeco.com

2.PLANTE DIN ABUNDENȚĂ

Casele tradiționale marocane se numesc riad. Un riad te întâmpină brutal cu ziduri masive, fără ferestre exterioare. Nu ai putea bănui ce se întâmplă dincolo de zidurile unui riad, nu ai putea bănui ce te așteaptă dincolo de porțile minuțios lucrate. Un riad este de fapt o oază de discreție, o oază de odihnă, relaxare și frumusețe. În mijlocul lui găsești o fântână încadrată de o grădină cu portocali, lămâi, multă, foarte multă vegetație. Toate ferestrele camerelor dau în această grădină centrală unde marocanii se răcoresc și se protejează de soare și indiscreție.

Bougainvillea, măslini, citrici, trandafiri, palmieri și cactuși, acestea sunt bijuteriile naturale, dar îngrijite de mâini marocane.

Este absolut incredibil pentru o țară uscată de la jumătate în jos de deșertul saharian să te copleșească cu atâta vegetație. Grădinile lor private și publice sunt fabuloase și sunt o sursă bogată de inspirație, semn că plantele se asortează perfect în orice țară din lumea asta. Și obligatoriu în orice casă.

 

3.CULORI TARI

Roșu de Marrakech, cobalt de Chefchaouen, albastru electric de Majorelle, caleidoscopul colorat de condimente precum curcuma, boia, șofran sau mentă. Acestea sunt doar câteva detalii din tiribomba amețitoare de culori marocane. Din Maroc pleci hipnotizat de culori și de îmblânzitorii de șerpi din Jamaa el Fna, celebra piață din Marrakech.

Te întorci acasă și ochii încă îți vibrează. Obsesia lor pentru albastru vine în valuri intense dinspre ocean și Mediterană și se așterne pe ghivece, plăci ornamentale, ziduri, porți, detalii decorative. E magic și inspiră la aroganțe în amenajările interioare.

 

Sursa foto: elledecor.com

Acest paragraf ar trebui să fie unul de încheiere, dar este imposibil să închei ceva ce nu are cum să se epuizeze: seducția stilului marocan. Marocul este inepuizabil în senzații și culori, mirosuri și modele. În ciuda istoriei sale turbulente, magnetismul vizual marocan își arată forța artistică fără compromisuri. Nu ai cum să-i reziști. Nu ai cum.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.