Exerciții de creativitate și amenajări interioare inspirate de străzile Amsterdamului

150 de canale, 1250 de poduri, Rijsk, lalele, libertate, alăturări imposibile în alte orașe europene, străduțe, biciclete. Acesta este Amsterdamul, locul care sintetizează minunat influențele scandinave și europene vestice.

Când vine vorba de designul interior olandez, remarcabilă este combinația de funcționalitate neprelucrată și creativitate. Eficient și confortabil, spațiul de locuit este pragmatic într-un mod nepretențios, cu atenție la detalii și punctat de elemente artizanale.

Dacă iubești atmosfera olandeză și vrei să recreezi acasă în propria interpretare, există câteva principii de avut în vedere: paletă neutră de culori, artă frumoasă (să nu uităm că Olanda este patria lui Van Gogh și Rembrandt) și mobile confortabile. Există un principiu de aur pe care l-am găsit valabil în toate culturile apropos de amenajările interioare: materialele naturale nu se demodează niciodată. Lemn, piatră, piele sunt materiale durabile care devin mai frumoase cu trecerea anilor.

Dacă nu ai ajuns să vizitezi Amsterdamul, se apropie cea mai bună ocazie: 27 aprilie, Ziua Regelui, zi națională când peste tot, din Amsterdam până în Haga, toată lumea sărbătorește în piețe, târguri și pe străzile activate de spectacole stradale.

Între timp, eu voi puncta trei elemente inspirate de peisajul urban din Amsterdam, elemente dedicate tuturor celor care fac din creativitate un exercițiu și care se simt stimulați de un spațiu jucăuș și natural.

 

BICICLETE

Există 881.000 de biciclete în Amsterdam. De 4 ori mai multe decât mașini. Mărturisesc că pe mine m-au cam copleșit și cred că îți trebuie multă atenție și viteză ca să circuli cu bicicleta în Amsterdam. Bicicleta este un stil de viață și nu o plimbare de ocazie, deci atenție cum circuli. Turiștii pot fi destul de lenți și pot încurca pistele. Și cu toate astea eu iubesc bicicletele și cred că roțile lor sunt fantastice pentru a te plimba și pentru a decora.

Sursa foto

Sursa foto

 

Sursa foto 

sursa foto

sursa foto

LALELE

Aprilie este sezonul de vârf al lalelelor. Sunt în extaz. Mi-am luat lalele din Amsterdam în toamna anului trecut. Le-am plantat și pam-pam! mi-au înflorit toate. Singura dezamăgire este că sunt roșii, deși pe plăsuța lor scria că sunt colorate. Aș umple jardiniere și grădinițe întregi cu lalele. Generații întregi de pictori au evocat în lucrările lor frumusețea lalelelor. A fost o vreme când bulbii de lalea erau îngrozitor de scumpi. Cam cum s-a întâmplat cu ananasul. Erau considerate un lux. Chiar dacă noi asociem lalelele cu Olanda, în realitate originea lor este în Himalaya, iar de acolo au fost aduse în Turcia și apoi Olanda.

sursa foto

sursa foto

sursa foto

Sursa foto

CERAMICA DELFT

Deși perioada înfloritoare a ceramicii a fost în preajma Descoperirilor geografice, porțelanurile Delft sunt în prezent simbolul Olandei. Delft s-a născut prin imitație.  În anii 1600, încercând să-și salveze afacerile, artizanii olandezi au imitat picturile porțelanurilor chinezești, le-au adaptat folosind simboluri și ilustrații de origine olandeză și așa s-a născut Delft.

sursa foto

Sursa foto

sursa foto

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.