Conacul Bellu, Urlați, Prahova – refugiul protejat de o horă imaginară a sânzienelor

Vin zile când vrei să călătorești, dar să nu pleci de acasă, așa ca în basmul cu fata călare, dar mergând pe jos, îmbracată, dar dezbrăcată. În căruță și în teleguță. Și atunci, decizi să pleci la Urlați care este la vreo 70-80 km de București. Se numește călătorie aproape de casă, o gură de aer proaspăt, ceva nou, dar la o distanță confortabilă.

Eu despre conac nu știam nimic. Am pornit la drum cu o singură informație: o prietenă a fost la o nuntă la conac la Urlați și a fost o experiență memorabilă. Frumos. Atunci, hai și noi.

Cu încurajări de la Mire, am mers glonț la Conac unde am năvălit ca turcii în Foișorul cu rol de supraveghere și apoi ne-am întins pașii curioși prin pădure către Conac. Domeniul este un refugiu magic ce pare protejat de o horă imaginară a Sânzienelor. Vegetația cufundă conacul într-un somn istoric simbolic, iar zidurile lui par să ascundă povești nepovestite încă, ferecate și ascunse, dar parcă rezervate pentru firi sensibile, romantice și înclinate la reverie. Pe scurt, un loc de basm românesc.

Sunt extrem de multe prezentări istorice despre acest conac fabulos, astfel încât refuz să reciclez informații istorice  bine prezentate prin alte părți (vezi Vinland sau TuristînȚaraMea). Pe ambele site-uri găsești povești și documentări despre arhitectura, amplasarea, interiorul, familia și valoarea conacului boieresc Bellu.

În schimb, eu o să fac câteva piruete subiective ale unor delicioase curiozități descoperite la Conac.

Povestea Reconversiei Profesionale a unui Boier și Insolitele Priviri Galeșe ale Țărăncilor.

Alexandru Bellu (1850-1925) și-a legat cel mai mult numele de acest conac boieresc. Baron moștenit, descendent al celor mai mari familii românești (Ghica, Văcărescu, Cantacuzino etc), Alexandru Bellu a studiat dreptul la Paris și a devenit avocat. Cu toate astea, se pare că nu a profesat niciodată, ci a preferat să se dedice artei fotografice, realizând colecții pitorești de portrete și crâmpeie ale vieții țărănești. În Foișor, ai ocazia să admiri câteva fotografii originale realizate de Alexandru Bellu și să te lași atins de privirile tandre și galeșe ale țărăncilor surprinse de aparate de epocă. Nu ai voie să faci poze la interior, dar am cumpărat un pliant și încă îl mai deschid minunându-mă de senzualitatea țărăncilor.

Casa mică e destul de mare: compartimentarea Conacului și Elementele decorative orientale

Conacul este de fapt o casă mică care a făcut parte dintr-un ansamblu de clădiri. Casa mare nu mai există. Cu toate acestea, casa mică e destul de mare și are multe de oferit. Ce mi-a făcut mie cu ochiul? Pentru început, compartimentarea, dispunerea camerelor, modul în care comunică. Nu ai voie să faci poze la interior, deci rămâne să vezi cu ochii tăi, dacă ai ocazia. Apoi, trecerile. Mi s-a părut că sunt într-un mic palat marocan și cu fiecare trecere se deschide un alt capitol oriental. Mobilele sunt fabuloase, vezi biblioteca sau jilțurile. Și nu uita să zâmbești complice în Salonul Oriental unde vei găsi narghilele, papuci de dansatoare, lămpi orientale, covoare de rugăciune și alte obiecte specifice. Patefonul din sufagerie, locul de luat masa, rămâne slăbiciunea mea. Cu tot cu masa pe care stă așezat.

Sub acoperișul muntenesc se adăpostesc diferite stiluri, epoci și origini, dar acest eclectism este atât de firesc și alcătuiește un exemplu de interior cu caracter, de interior expresiv, dar integrat și echilibrat, fără excese supărătoare.

DOMENIUL MITIC ȘI ÎMPREJURIMILE DOMOALE

Domeniul este orbita care cuprinde concentric conacul cu rânduri de copaci și arbuști, alei și liniște deplină. Fiind într-o zonă viticolă, este obligatoriu să vizitezi o cramă sau să te pierzi organizat pe dealurile domoale prahovene. Jumătate din grupul nostru s-a lăsat sedusă de un pahar de vin alb. Singurul regret este că nu am programat din timp o vizită și la Conacul dintre Vii, dar poate e un semn de reîntoarcere.

 

Foișorul Bellu

Terasa Foișorului Bellu

 

 

Drumul spre Conacul Bellu

Conacul Bellu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.