Minerva – cea mai vieneză cafenea de la noi

În Viena, cafeneaua a fost și este o instituție de cultură, un loc unde pentru o cafea aveai ocazia de a discuta, de a scrie, de a consulta ziare și reviste, de a întâlni personalități culturale renumite. Stefan Zweig (ale cărui cărți le-am vânat în anticariatele și librăriile din Londra pe vremea când la noi abia găseai câteva) scrie foarte frumos despre spiritul acestor cafenele în Lumea de Ieri, o carte de memorii pe care o recomand cu multă sensibilitate.

Atmosfera și valoarea culturală a cafenelelor vieneze au fost oficial înscrise în patrimoniul imaterial UNESCO din 2011. Nu mă miră această înscriere. Gândiți-vă la toate relațiile sociale și economice care s-au creat și întreținut în aceste cafenele, la toate romanele care s-au început acolo, la toate clădirile ale căror proiecte au fost discutate într-o cafenea vieneză. Spiritul acestor cafenele este de o valoare inestimabilă.

Cafenelele mele preferate din Viena sunt cea de la Muzeul De Istoria Artei și Cafeneaua Minerva. Cu o particularizare că Minerva nu este chiar în centrul Vienei, e mai degrabă în centrul unui oraș de provincie românesc, dar asta nu o împiedică să afișeze cea mai vieneză atmosferă, mai vieneză decât o cafenea din Viena.

Cafeneaua Minerva din Craiova este o bijuterie renovată pe care noi am descoperit-o providențial. Anda și Dana se cinsteau regal când noi am ajuns entuziasmați că urma să mergem la teatru împreună. Clădirea datează din 1903, iar pragul ei a fost traversat de lume bună, actori, scriitori români, personalități politice europene. În prezent, vii îți sorbi cafeaua, te îndulcești și nu te mai saturi să-ți plimbi privirea pe decorul de epocă atât de rafinat și elegant recreat. Cafeaua și prăjitura sunt un prilej de a gusta o epocă de o bogăție culturală și istorică enormă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.