De ce a venit vremea să renunți la magneți

Suvenirurile, iată un subiect față de care nu reușesc să fac compromisuri și mă apucă aritmiile când văd magneți pe post de suvenir. Nu mă înțelege greșit, am și eu un trecut rușinos de magneți adunați de pe-afară și încă îi țin dosiți și pitiți. Sunt sentimentală și mă desprind greu. Greu. Încă mai sper să găsesc o soluție pentru ei.

Între timp, din experiența mea de călătoare, am ajuns la concluzia că, dacă e să iei ceva, mai bine să fie ceva util. Decât să investești în magneți, zeci de magneți pentru care sigur mai ai nevoie de încă un frigider pentru a-i afișa, atât de repede se înmulțesc, mai bine mai pui o oarecare diferență (pentru că nu știu ție, dar mie mi se par scumpi magneții pentru ceea ce oferă) și îți iei un obiect util reprezentativ pentru locul respectiv, pentru cultura pe care ai experimentat-o, dar în care tu te regăsești ca stil.

Ideea e să te întorci acasă nu cu un suvenir clasic, ci să creezi un memento, un prilej de conversație, o stare de bucurie, curiozitate, de visare. Ceva care să fie ușor de integrat în casa ta, conform gusturilor și pasiunilor tale. Important e să nu te sufoci și să nu te înghesui între chestii inutile, ci să îți îmbunătățești viața cu suveniruri funcționale care să-ți amintească de aventurile din călătorii.

Dar ce? Ce să cumperi și să fie accesibil?… Și ușor de înghesuit în bagaj, de cărat, de ambalat, de ajuns în stare bună…

Ca să fiu credibilă, singura soluție care mi-a venit este să-ți spun ce cumpăr eu. Măcar cele mai recente suveniruri.

1.Textile pe care le poți lua din călătorii

Sunt cel mai simplu de înghesuit în bagaj la întoarcere. De câte ori întind fața de masă cumpărată în Maroc, eu și fetele ne extaziem la culori și ne bucurăm de atmosfera specială pe care o creează la o cină de sâmbătă care conțin cel mai pur grătar românesc. Fusion.

Pledurile sunt vinovățiile mele care nu mai sunt de multă vreme secrete. Pe cele mai multe le-am măritat, dar încă mai păstrez o păturică cu biciclete din Londra sau un pled pufos din Lisabona. Pentru bucătărie, mănușile groase sunt foarte practice și aduc o poveste la gura…cuptorului.

2. Obiecte, accesorii și ingrediente pentru bucătărie

Da, cred că cele mai multe chestii le-am cumpărat pentru bucătărie. De la bețe asiatice și filtre phin pentru cafea, set de ceai din Vietnam, mojar și cocktail shaker din Austria, halbă și vas pentru unt din Munchen, termos din Coreea de Sud, râșniță de piper și căni pictate manual din Turcia. Am cărat inclusiv un vas tagine din Maroc. Ocazional gătim carne după rețetă marocană.

Așa arată un philtru phin pentru cafea. Este întâlnit în tot Vietnamul unde se bea foarte multă cafea robusta.

Căni pictate din Kușadasi, Turcia.

Bețe vietnameze. Între timp m-am atașat de cele de inox coreene, dar povestesc cu altă ocazie despre ele.

Acesta este setul de ceai pe care l-am luat din Bat Trang, ceaiul de lotus din borcan este dintr-o piață din Hanoi.

3. Birotică, artă și muzică 

Te-ai gândit ce poveste frumoasă poate să spună agenda pe care o folosești la birou? Am deja două agende din Thailanda și Coreea care mă așteaptă să le folosesc. Trimit cu plăcere cărți poștale, inclusiv nouă înșine ne-am trimis. Iar când ajungi în țări mai futuriste cum este Coreea, merită să te întorci cu un echipament sau un accesoriu tehnic. Noi ne-am întors cu un aparat care face fulgi din gheață pentru că ne-am îndrăgostit de un desert găsit doar la ei și în Thailanda. Un SD Card ne-a prins de minune pentru multele poze cu care eu exagerez. Singurul eșec a fost un vinil din Coreea. Dar e opțională ascultarea lui. Opționale, în schimb, nu sunt toate afișele, posterele și hărțile cărate din Amsterdam, Roma, Hamburg, Sibiu, sau cărțile din Paris, Seul, Bangkok, Ho Chi Minh City.

2 cărți din Coreea de Sud care mi-au dat ocazia să pătrund și mai mult cultura coreeană.

Ambele agende provin de la magazinele a două muzee. Una de la Muzeul Textilelor  din Bangkok și alta de la Muzeul de Artă din Seul.

4. Haine

Port șalvari din Maroc, India și Cambdgia. Eșarfe din mai toate țările îndepărtate. Sunt atașată sentimental de o pălărie luată la Angkor Wat și un tricou cu bicle din Vietnam pentru că acolo ne-am plimbat mult cu bicicletele. Cam ăstea îmi vin în minte. Cred că la capitolul haine, este foarte simplu și ușor de identifcat piese tradiționale sau haioase. Promit să revin cu șosetele mele haioase coreene.

Ador fotografia asta pentru că reunește 3 origini: o pălărie din Cambodgia odihnindu-se pe o barcă din Vietnam, fotografiate de o olteancă.

5. Accesorii pentru living, holuri, dormitoare, grădină

Am cărat cu sudoarea avionului pălării de paie și suporturi de pahare din Hanoi, lustre de mătase din Hoi An, bețisoare parfumate din Bangkok sau bulbi de lalele din Amsterdam. În loc de un magnet, mai bine cumperi un plic de semințe de flori. E un plic de viață și frumos.

 

Ador suporturile acestea de bambus din Vietnam.

Aceasta este o lustră din mătase pe care nu aș putea spune cum am reușit să o car din mijlocul Vietnamului. Din Hoi An, reputat pentru mătăsuri. Ca să nu creez suspans, lustra a fost umflată acasă grație unui sistem ingenios.

Am ales un perete din living pentru pălăriile din Vietnam pentru că sunt unice ca formă și îmi aduc aminte mereu de atmosfera vietnameză, de căldura acestui popor, de peisajele însorite și verzi, de frumusețea asiatică.

Câteodată la noi în casă miroase a templu budist…

Și parșivul de Messi se învârte pe lângă un poster foto după un tablou de Vermeer. E ceva intim în Străduța pictorului olandez de care noi ne-am atașat la Rijsk Museum, Amsterdam. Încă nu ne-am decis unde să-l agățăm.

 

Mai completez spre final cu două idei practice pe care eu le consider de ajutor:

  • Colecții – ajută mult să ai o colecție cu obiecte din diverse locuri. De exemplu, eu pentru că beau foarte mult ceai îmi pusesem în minte să am câte un ceainic din toate țările mai îndepărtate cunoscute pentru plantațiile de ceai. Din păcate, în cea mai recentă călătorie, ceainicul mi s-a spart în drum spre aeroport. Am suferit și eu chiar nu sufăr estetic. Prin urmare, cred că mă voi reorienta către lingurițe. Știu sigur că nu se sparg…
  • Armonizare – oricât de frumos ar fi un lucru pe care îl întâlnești în excursiile tale, nu-l lua și nu-ți complica viața cu el, dacă nu se potrivește cu spiritul casei tale sau cu tine. Mai important decât să fie frumos este să te reprezinte. Este, practic, acel pod comun pe care tu și o altă cultură vă întâlniți. Uite, o idee de share-uit și prietenilor.
  • Ingrediente – chiar dacă se consumă, este minunat să aduci cu tine acasă condimente și ceaiuri din țări cu tradiție. Condimentul se va termina poate, dar ce ai luat tu de acolo e o introducere către rețete noi și cu siguranță vei găsi și în România magazine online pentru a-ți face refillul. Nu te voi încuraja să te întorci cu sticle de vin sau alte minuni pentru că sunt dificil de cărat. Cunosc povești cu bagaje complet distruse de o sticlă de vin franțuzesc. Nu zic că există și cazuri de succes, dar…

 

Cam atât. Sper din tot sufletul meu că vom înceta să mai cumpăram magneți inutili și ne vom orienta către obiecte mai funcționale, mai reprezentative, mai personale.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.