De ce este uimitor sistemul educațional coreean

A fost o vreme când Coreea de Sud era o țară extrem de săracă care nu prevestea nimic bun. Dintr-o țară săracă de lumea a treia a ajuns în topul celor mai performante economii. În perioada tulbure de după Războiul Rece, când acasă părinții mureau de foame, copiii erau trimiși la școală. Părinții se sacrificau știind că singura șansă pentru ca țara să se recupereze este să investească în educație. Date fiind rezervele naturale foarte limitate din punct de vedere geografic și economic, cea mai prețioasă resursă a țării lor rămâne educația.

În aproximativ două generații, coreeni au trecut de la analfabetism la oameni foarte bine pregătiți, educați și performanți.

În prezent, 17%din bugetul Coreei de Sud ajunge în sistemul educațional. La nivel mondial, Coreea este în topul destinațiilor internaționale de studiu. Chinezi, mongoli sau americani vin într-un număr ridicat în Seul la studii. Cu toate acestea, există și dezavantaje.

 

CARE ESTE PROGRAMUL și CUM STUDIAZĂ

Programul general al unui elev începe cu trezirea la 6.30 dimineața. Între 8 și 16.00 se află la școală. Seara elevii merg la hangwon, un fel de școli private răspândite la scară industrială, unde mai petrec câteva ore în birouri individuale de studiu. Undeva la 1 noaptea ajung acasă. Cu toate că rezultatele sunt foarte bune, un astfel de program este obositor și elevi dormind pe bănci în timpul cursurilor la școală reprezintă un fenomen firesc. Există chiar responsabili desemnați special pentru a trezi elevii somnoroși în timpul orelor. Profesorii nu pedepsesc aceste ațipiri pentru că înțeleg situația.

Cele mai studiate materii sunt matematica și engleza.

În ceea ce privește profesorii, aceștia sunt apreciați și respectați. La fiecare 5 ani profesorii trebuie să schimbe școala având astfel oportunitatea de a lucra în școli cu nivel variat. Participă la workshopuri, primesc puncte de participare, dau examene și sunt incluși într-un clasament.

 

CUM SE DESFĂȘOARĂ CEL MAI IMPORTANT EXAMEN

Suneung, adica bacalaureatul în variantă coreeană, are loc în noiembrie. Într-o singură zi, elevii dau examen la 5 materii în 8 ore. Examenul este atât de important încât programul de lucru general este întârziat cu o oră pentru a nu perturba și întârzia elevii la examen din pricina traficului. Decolările avioanelor sunt întârziate în timpul examenului de limbă engleză, iar poliția locală transportă eventuali elevi pe cale să întârzie la examen.

Examenul are o aură de fatalitate. Timp de 12 ani elevii s-au pregătit pentru acest examen final al cărui succes promite un viitor luminos. Ca și cum după acest examen nu mai ai nimic de făcut și totul se va aranja de la sine.

Emoțiile și tensiunea sunt atât de mari, încât părinții își petrec ziua rugându-se în temple pentru rezultate bune.

 

DE CE ESTE EDUCAȚIA ATÂT DE IMPORTANTĂ

Miza este extrem de ridicată și infuzează printre elevi și studenți un grad foarte ridicat de competiție. Performanțele la învățătură oferă coreenilor acces la universități recunoscute care mai departe asigură automat o căsătorie bună și un job foarte bine plătit. Fiecare succes este răsplătit. Ca un detaliu frivol, la absolvire părinții oferă cadou copiilor lor operații estetice. Un chip frumos are șanse mai mari la o slujbă și o căsnicie de succes.

 

PREȚUL SUCCESULUI

Întregul sistem care dă rezultate uimitoare a venit cu un cost destul de mare. Odată cu presiunea pentru performanță și progres a venit și un alt record de neinvidiat, acela al celei mai înalte rate de suicid din țările industrializate. Cea mai frecventă formă de deces pentru cei până în 40 este suicidul. Guvernul încearcă să rezolve această problemă prin diferite măsuri de restrângere a programului de învățare sau de muncă. Hangwon, școlile de tip privat unde altădată elevii își pierdeau nopțile până spre dimineață învățând, sunt obligate să-și închidă porțile la ora 22.00 cel mai târziu.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.