Ziua 18, Jurnal pe Camino

Ziua asta a fost o gură de aer proaspăt pentru mine. Am avut nevoie de ea ca să realizez că pentru mine Meseta a fost un drum greu. Deși un drum drept, proximitatea șoselelor m-a terorizat.

Am pornit de dimineață cu Jose, acoperiți de întuneric și o ploaie măruntă-măruntă. Ceva tot nu-mi pria și mă mișcam încet. A fost momentul când am simțit că Jose mai mult mă păzește pe mine decât să se bucure de Camino cum ar trebui să se întâmple. Am insistat să ne despărțim pentru că el are un pas mai alert. Omul s-a uitat la mine și mi-a zis Ok, plec, dar dacă nu ești ok, ia autobuzul. Și a plecat. Ca să fiu sinceră, nu mă așteptam să accepte. A întins pasul și eu am intrat un pic în panică pentru că am rămas singură. Atunci am întins și eu pasul și după câțiva km s-a oprit, m-a așteptat să bem cafeaua într-o benzinărie, a râs și mi-a zis Tu funcționezi mai bine singură. Mergi foarte repede. Când mergem împreună ești înceată și te plângi mereu.

Și cam așa am mers tot drumul: el și Daniel din Germania în față la o oarecare distanță, eu în urmă. Paradoxal, am ajuns prima la albergue azi. Dar asta s-a întâmplat pentru că eu spre deosebire de ceilalți nu am făcut pauză în penultimul sat.

Ceea ce pot spune despre azi este că a fost cu totul deosebită de alte zile. Azi nu a fost despre poveștile celorlalți oameni de pe Camino, a fost despre mine. Da, știu, a fost nevoie să merg atâtea zile ca să ajung și la asta.

După Leon ai de ales între drum scurt și drept, dar pe lângă șosea, și drum mai lung, dar prin câmp. Cred că pe Camino reproducem foarte multe comportamente de acasă, numai că aici ai ocazia să te studiezi în situații mărunte și să te cunoști mai bine. Eu am ales drumul alternativ. A fost pansament după atâta trafic. Chit că e mai lung, ruta neconvențională mi-a prins foarte bine. Am schimbat șoarecii din Meseta cu iepurii gri de pe dealuri și m-am relaxat privind vulturii plutind la înălțime. Magic.

La albergue am avut o revelație despre alegeri. Credem că avem nevoie să facem anumite lucruri pentru că sunt utile și trebuie. În realitate orice am face este o chestiune de voință, nu de utilitate. Partea cu utilitatea este doar o scuză. Dau un exemplu pentru a mă face mai ușor de înțeles. În familia de pe Camino, fiecare are un anumit rol: Amelia face rezervările pentru următoarele cazări, Alessio gătește, Diane se ocupă de mic-dejun și tot așa. Azi după ce am fost nevoită să fac din nou interpretariat spaniolă-engleză, mi-au mulțumit și le-am zis că mă bucur că mi-am găsit utilitatea în grup. S-au uitat într-o dungă la mine și mi-au explicat că nu fac parte din grup pentru că sunt necesară în astfel de momente, ci fac parte din grup pentru că ne placem între noi. Este o chestiune de alegere, nu de utilitate. Grupul va funcționa foarte bine fără oricare dintre noi.

Poate că trebuie să înțelegem că suntem în preajma anumitor oameni nu de dragul utilității, ci dintr-un motiv mai profund: armonie.

Nu pot să nu-mi aduc aminte cât de mult mi-a plăcut să privesc azi cerul, norii și pământul. Ele sunt cea mai frumoasă lecție de armonie. Rădăcina alegerilor noastre fericite cred că este intuiția. Cu cât extragem mai mult din ea, cu atât ne vom dezvolta mai frumos alături de oameni lângă care să funcționăm în armonie.

Poate părea un pic confuz, dar pentru mine a fost o revelație frumoasă și sper să-mi găsesc curând cuvinte mai potrivite.

Între timp, raze calde de pe Camino pentru cei de acasă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.