Ziua 23, Jurnal pe Camino

Încerc să încep evitând ”Azi…”, dar cred că de fapt asta e esența Camino. Se întâmplă azi și acum. Prezentul este continuu și ocupă cel mai mai mult timp.

Azi am conștientizat că mersul pe Camino te învață să trăiești în prezent și te ridică aproape de cer pentru a descoperi profunzimi. Sus pe munți nu m-am simțit neapărat la înălțime, cât mai degrabă am văzut adâncimea vieții. Și de jos de tot din sat sau oraș până sus la cer e cale lungă.

Am urcat până la 1400 și ceva m azi. Am petrecut ziua cu Diane, Daniel și Alessio. Eu mai încet, ei mă așteptau în cafeneaua din următorul sat. A fost din nou o zi lungă în care am ajuns târziu la albergue. Dar e un târziu plăcut. Ce rost are să alergi ca să stai?

Diane și-a cumpărat cercei noi. Pe ceilalți i-a pierdut și era îngrijorată că i se vor astupa găurile foarte recente din urechi. Un sfert din drum am mers cu Alessio cu care am vorbit despre călătoria lui El Salvador, cum e viața în Sicilia și de ce se întoarce la studii în Essen, Germania.

A fost un traseu de 28 km, dar mi s-a părut mai lung de atât pentru că am urcat foarte mult. Nu am de ce să mă plâng pentru că distanțele dintre sate au fost foarte mici și spaniolii sunt foarte ospitalieri. M-am gândit că drumul devine un pic comercial, dar pentru mine este ok pentru că este o chestiune de confort.

Mi-e foarte foarte dor să ascult un pic de muzică. În fiecare zi, urechea mea fură câte puțin. Îmi amintesc că înainte de Cruz de Ferro m-am bucurat să aud Paolo Nuttini. Azi am ascultat Bob Marley de la un francez care avea o boxă mică atașată de rucsac. Dar cel mai frumoase două cântece sunt din capul meu: Here comes the sun, little darling, varianta Nina Simone, și Dont stop me now de la Queen. Mai ales când mănânc cireșe sau mă bucur de ceva.

Acum ascult muzică în spaniolă la radio de la abergue și îmi aduc aminte că sunt în Spania.

M-am oprit din scris pentru a le spune fetelor că-mi vor lipsi aceste seri în care după o zi de 40000 de pași ne adunăm toți la aceeași masă.

Până la Santiago mai sunt 142 km de aici din Alto de Poio. Deci pe joi ajung. Sunt un pic înspăimântată pentru că pe ultima sută de km drumul se aglomerează. Este suficient a merge 100 km pentru a primi Compostela. Eu am ales cei 800 de km pentru mine, nu pentru Compostela, dar sunt convinsă că mă voi bucura mult când va fi în mâinile mele.

Înainte de Alto de Poio trebuie să urci un deal abrupt. Mi-am amintit de primele zile când vedeam doar vârful turlei bisericii și mă epuizam pe ultimul deal înainte de a ajunge în sat. Azi a fost greu, dar mai ușor ca la început. În partea astea dealuri sunt foarte înalte, dar nu știu cum totul vine mai ușor. Chiar și rucsacul meu e mai ușor. Port doar o singură sticlă de apă și am credința că mă descurc până la următoarea fântână. Camino e un izvor de încredere în viață, în viața care le aranjează mult mai bine decât ne-am putea organiza noi vreodată.

Cu încrederea în Camino și în viață, trimit un gând de pace și răcoare acasă unde am auzit că e caniculă. Aici e frig și încercăm să ne încălzim în jurul unui foc în sobă.

PS: Am uitat să spun, azi Diane aproape mă convinsese că închiriem un cal pentru a urca prin munți. Mi-am adus aminte că nu am călărit în viața mea și nu e cazul să încep pe Camino. E suficient că am apelat la autobuz în zona industrială din Burgos.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.