În vizită la Muzeul Inocenței din Istanbul, primul muzeu inventat într-un roman și transformat în realitate

Muzeele adevărate sunt locuri în care Timpul se transformă în Spațiu.

Orhan Pamuk – Muzeul Inocenței

Să vizitez Istanbulul a fost punctul culminant al mai multor episoade de așteptare. Dar cum zice însuși Pamuk în cartea sa: ”Nu există inimă pe care să n-o poți dobândi și cetate pe care să n-o poți cuceri cu răbdare și credință-n Dumnezeu, nu-i așa?” Așa e. Eu nu am cucerit Istanbulul, dar știu sigur că Istanbulul m-a cucerit pe mine.

Printre toate comorile otomane, există în acest oraș fabulos o bijuterie de muzeu: Muzeul Inocenței.

Pentru iubitorii de literatură turcă și povești melancolice, pentru cei curioși în a vedea cum arată un muzeu personal sau pentru cei care vor să deschidă o capsulă a timpului în Istanbul, acest muzeu este obligatoriu.

[…] atunci când arătăm care a fost cea mai fericită clipă a vieții noastre, aceasta a trecut de mult și, din această pricină, ne provoacă suferință […] Obiectele rămase de pe urma clipelor fericite conservă cu mult mai multă fidelitate, decât oamenii care ne-au procurat acea fericire, amintirile, culorile, plăcerea atingerii și a contemplației.

Orhan Pamuk – Muzeul Inocenței

CE ESTE MUZEUL INOCENȚEI

Muzeul Inocenței este o carte și este un muzeu. Ambele sunt creația scriitorului turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel. Eu am citit cartea în 2013, m-am îndrăgostit de ea, am dat-o mai departe și mi-a rămas un gând cum într-o zi eu voi vizita Muzeul Inocenței din Istanbul. Am arhivat această informație și m-am trezit în 2017 la poarta Muzeului. Nu există o ordine anume, poți citi cartea mai întâi sau poți vizita muzeul, ele sunt experiențe accesibile de sine stătător. Așa zice scriitorul, dar eu cred că cei care citesc cartea automat vor vrea să viziteze Muzeul și cu altă inimă intri într-un muzeu după ce ai aflat povestea.

CARE E POVESTEA

Muzeul Inocenței este o poveste de dragoste petrecută în Istanbulul anilor ’70. Kemal, un tânăr turc provenind dintr-o familie înstărită, se îndrăgostește de verișoara lui vânzătoare, Füsun. Într-un mix de genuri literare, firul narativ este ca o prăjitură pe mai multe straturi: note introspective ale poveștii de dragoste, jurnal melancolic al unei obsesii, portretul unui Istanbul enigmatic, misterios și surprins între valorile nostalgice tradiționale și atitudinile moderne, personaje neobișnuite și un final deschis care stârnește controverse.

De ce ”Muzeul Inocenței”? Pe măsură ce obsesia lui crește, Kemal crește și colecția sa de obiecte ”confiscate”, inclusiv 4213 de mucuri de țigară pe care Füsun le atinsese. Apartamentul pe care părinții lui îl foloseau ca spațiu de depozitare se transformă progresiv într-un muzeu al iubirii obsesive. Pamuk spune că în timp ce a scris această poveste melancolică a făcut pregătirile pentru înființarea muzeului din Istanbul.

UNDE SE AFLĂ MUZEUL INOCENȚEI, CÂT COSTĂ INTRAREA ȘI CUM AJUNGI

Clădirea se află în Istanbul, într-o zonă cu magazine de antichități și cafenele boeme. Pe una din străduțele strâmte se găsește Muzeul Inocenței găzduit într-o casă otomană din secolul XIX: Firuzağa Mahallesi, Dalgıç Sk. No:2, 34425 Beyoğlu/Istanbul

Muzeul a fost premiat și desemnat ca Muzeul European al Anului 2014.

Cum ajungi? Depinde de unde vii. Istanbulul este prietenos cu turiști și pune la dispoziție variate mijloace de transport. Noi veneam de la Palatul Dolmabahçe și ne-am agățat de un troleu care ne-a lăsat după 3 stații fix în dreptul unui anticariat. Anticarul ne-a umplut de cărți și îndrumări. În zonă există multe pancarte care semnalizează direcția spre muzeu. Biletul de acces a costat 30 lire, dar am înțeles că dacă te prezinți cu cartea beneficiezi de acces gratuit. Eu am venit nepregătită.

CUM A FOST LA MUZEUL INOCENȚEI

Dacă în alte muzee experimentezi istoria, aici experimentezi povestea. Muzeul pe cele 4 nivele este o materializare a poveștii scrise de Pamuk și o poartă nostalgică în timp în Istanbul. Toate obiectele expuse sunt referințe către carte, dar pot fi privite ca simboluri ale unui oraș vibrant și cosmopolit. Firul narativ al Muzeului respectă capitolele din carte, obiectele fiind expuse cronologic acțiunii romanului. Cele mai impresionante scene pentru mine au fost vitrinele cu rochia, carnetul de conducere al lui Füsun, mucurile de țigară și toate dozele de cerneală consumate pe parcursul scrierii romanului.

Marile povești de dragoste, cu final fericit, nu merită, de fapt, mai mult de câteva fraze. – Orhan Pamuk, Muzeul Inocenței

Mă gândesc uneori că atașamentul atât de profund față de fumat nu se datorează tăriei nicotinei, ci faptului că fumatul îți creează sentimentul că faci cu ușurință un lucru cu noimă în lumea aceasta vană și fără sens. – Orhan Pamul, Muzeul Inocenței

 

În muzeele poetice, bine alcătuite, întemeiate pe imbolduri venite din inimă, ne simțim consolați nu pentru că ne trezim față în față cu lucruri vechi, la care ținem, ci pentru că Timpul aste abolit. – Orhan Pamuk, Muzeul Inocenței

 

 

2 Replies to “În vizită la Muzeul Inocenței din Istanbul, primul muzeu inventat într-un roman și transformat în realitate”

  1. Foarte interesant. Inca n-am citit cartea, sper sa o fac curand :).

  2. Mulțumesc pentru comentariu, Dorina. Chiar sunt foarte curioasă ce impresii îți va lăsa, între timp îți voi urmări blogul. Spor și inspirație!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.