Ce trebuie să știi înainte de a pleca în Turcia

Spontaneitatea și aventura descoperirii unei culturi fac parte din suspansul și farmecul efervescent al călătoriilor. Și am pagini întregi de astfel de exemple. Dar există călătorii în timpul cărora mi s-a întâmplat să zic ”Dacă aș fi știut asta, ce bine ar fi fost!”. De fapt, cred că în absolut toate călătoriile am oftat după anumite informații care ne-ar fi salvat timp și bani, nervi și emoții. Așa m-am decis să rezum cele mai importante informații ce privesc călătoriile în Turcia, informații care te vor scuti de neplăceri și te vor ajuta să te organizezi mai bine.

BOOKING

Booking nu funcționează dacă îl accesezi din Turcia. Noi am pornit într-o călătorie de două săptămâni cu mașina prin Turcia având doar prima rezervare făcută în Istanbul, restul rămânând a se întâmpla spontan. Dimineața la o cafea turcească încercând să facem rezervare pentru Cappadocia am aflat că Booking a fost blocat print-o hotărâre în istanță în urma unui proces intentat de Asociația Turcă a Agențiilor de Turism care a denunțat Booking pentru competiție neloială.  Prin urmare, Booking nu poate fi accesat DIN Turcia, dar poate fi utilizat în rezervările realizate din alte țări. Din România poți face rezervări pe Booking pentru hoteluri sau pensiuni din Turcia, dar nu și de pe teritoriul turc. Noi ne-am descurcat destul de greu fără aplicație. Nu este imposibil să supraviețuiești, dar te scutește de timpul pierdut căutând.

VAMA

Turcia e aproape, e firesc să te tenteze un drum cu mașina. Când faci calculul timpului petrecut pe drum, nu uita să incluzi timpul petrecut la vamă. În august, noi am traversat Bulgaria pe marginea litoralului și am trecut pe la Malko Tarnovo. Este un punct destul de aerisit. Întoarcerea însă a fost un chin de 8-9 ore petrecute doar în vamă. S-a întâmplat în apropiere de Edirne unde am încercat prin două puncte pe care se întindeau kilometri de mașini. Înarmați-vă cu răbdare. În final de august am descoperit că foarte muți turci se întorceau la lucru în Germania și vămile devin un infern.

BILETUL LA MUZEE

Nefiind foarte atenți, abia după ce am intrat la mai multe muzee, am remarcat că am fi putut cumpăra un bilet cu acces la toate muzeele care ne-ar fi scutit de foarte mulți bani irosiți pe fiecare intrare. În cazul în care plănuiți să intrați la mai multe muzee din Istanbul și din restul Turciei, recomandarea este să achiziționați acest bilet de la orice muzeu aflat în circuitul lor național. Costul este 185 lire.

PROGRAMUL LA BAZAR

Consider această informație vitală. Cine se întoarce din Istanbul cu mâna goală? O vizită în Marele Bazar este obligatorie. Atenție însă: Marele Bazar nu este deschis duminica. Orice cumpărături ai programat să se întâmple acolo, ai grijă să se întâmple de luni până sâmbătă.

SIGURANȚĂ

Am și vești bune. Foarte bune. Vei afla cu surprindere că Turcia este pașnică pentru turiști. În ciuda evenimentelor petrecute în ultimii ani, noi am descoperit un Istanbul sigur. Aș fi vrut să zic liniștit, dar Istanbulul nu va putea fi numit niciodată un oraș liniștit. Dar sigur categoric da. Ne-am simțit în siguranță chiar și în zona pieței Taksim sau în miez de noapte pe străduțele dosnice. Cât despre restul Turciei, am numai cuvinte de laudă. Turcii sunt foarte prietenoși cu românii.

2 Replies to “Ce trebuie să știi înainte de a pleca în Turcia”

 1. In orice oras mare sau capitala vizitate, pass-urile sunt o treaba foarte buna. Am luat in foarte multe locuri pana acum si regretele mici sunt legate de ce nu am apucat sa vad. Cele mai faine vizite au fost combinate si cu cate un concert de muzica clasica in muzee sau catedrale. Iti vei multumi ani de zile pentru asemenea experiente.
  Mai mult timp mi-a luat sa fac calendarul optimizat cu programul obiectivelor (muzee si alte cladiri de seama 🙂 ), ordinea in care vreau sa le vad, distanta dintre ele si cum sa le combin cu tot ce e gratis si frumos de vazut.
  Mancarea locala sub nicio forma nu trebuie ratata, e un scop in sine al calatoriei. Nu ai mancat, nu stii gusturi noi – nu ai aflat nimic.
  Dar Turcia nu e pe lista mea, nici nu cred ca va fi prea curand. Nu am rezonat pana acum cu partea asta a lumii. Prefer nordul rece.
  Si una din cele mai faine calatorii a fost cu o masina inchiriata, cort, saci de dormit si toate cele necesare pentru cazare la cort in campinguri. Nimic rezervat inainte in afara de masina.

 2. Acum că ai pus tu în cuvinte, să știi că ai dreptate, cele mai vii amintiri le am de la concerte și spectacole.
  Despre mâncare atât spun: toate călătoriile trec prin stomac.

  Dar nu mă pot abține să nu-ți spun că Turcia este surprinzătoare. Eu am trecut de la ”mai bine nu” la ”știu sigur că mă voi întoarce aici”. Există un spațiu anume care m-a introdus în transă cu totul: Anatolia. Cred că de-asta tot amân să scriu despre. Va fi prea puțin despre ceva de necuprins în cuvinte.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.