Enigmele Cappadociei – unul dintre cele cel mai tulburătoare și suprarealiste locuri din lume

Am tras de timp să scriu despre Cappadocia pentru că simt că nimic din ceea voi împărtăși aici nu va putea reda spiritul enigmatic și aura mistică a unuia dintre cele mai tulburătoare și stranii spații pe care eu le-am vizitat. Aș vrea să spun că recomand din toată inima să vizitezi Cappadocia, dar sinceră să fiu NU. Cu cel mai autentic egoism, aș vrea ca acest loc să rămână doar pentru mine, să rămână locul în care mi s-a tăiat răsuflarea în dreptul panoramelor selenare, locul în care am descoperit dervișii care se învârt, baloanele care plutesc într-o lume magică, versurile lui Rumi, arta bizantină, gustul amețitor al Turasanului, delicioasele gozleme și blândețea ospitalieră a turcilor din Podișul Anatoliei.

UNDE SE AFLĂ CAPPADOCIA?

În inima Turciei, în podișul Anatoliei, la o înălțime de aproximativ 1000 m să află o regiune de o bogăție geologică și istorică inestimabilă. Cappadocia este o căsătorie sacră între erupții vulcanice, eroziuni sistematice, labirinturi subterane, rute clandestine, destine colective legendare, văi și defilee tulburătoare, locuințe troglodite, manifestări ale spiritului creativ și paradoxuri misterioase. Datorită unicității reliefului, contextului cultural și istoric, zona a fost inclusă în anul 1985 în Patrimoniul Mondial UNESCO.

PEISAJE SELENARE

Peisajul geologic suprarealist al Cappadociei face parte din minunile lumii și este rezultatul a milioane de ani de activitate vulcanică intensă, erupții, cutremure, eroziuni și factor uman. Cei trei mari vulcani care domină regiunea,  Erciyes, Hasan și Melendiz Dağları, au erupt și au acoperit platoul cu cenușă și lavă. Roca vulcanică apărută a fost erodată de apă și vânt, ea având o duritate foarte scăzută și fiind ușor de cioplit în ea de către oamenii care și-au găsit adăpost aici.

PRIMELE MÂNĂSTIRI DIN LUME

Cappadocia a traversat timpuri turbulente și este faimoasă pentru adăpostul pe care l-a oferit comunităților de creștini ascetici din secolul IV. Încercând să imite retragerea lui Iisus în deșert, aceștia au dus o viață solitară în peșteri săpate chiar de ei. Cele mai faimoase pot fi vizitate la Muzeul în Aer Liber de la Goreme. Dacă în catedralele europene intri și ”te simți pe fundul oceanului și doar sus, foarte sus e poarta vieții” cum zice Henri Michaux, aici în capelele și bisericile bizantine din Cappadocia te copleșete intimitatea frescelor aflate la nivelul ochilor sau la distanțe foarte apropiate omului. Pe vremea lor Dumnezeu nu era atât de sus și inaccesibil.

ORAȘE SUBTERANE ÎNTINSE PE ZECI DE KILOMETRI

Cappadocia este un labirint subteran care simbolizează și rezumă spiritul creativ și lupta pentru supraviețuire a primilor creștini. Proiectate ca locuri de refugiu, orașele subterane sunt rețele întinse de apărare, cu capcane ingenioase folosite împotriva mai multor valuri invadatoare: romani, mongoli sau otomani. Anatolia era traversată de cele mai importante rute comerciale, deci era o zonă strategică foarte dorită.

Noi am vizitat Derinkuyu, considerat a fi cel mai mare oraș subteran, unde puteau fi găzduiți și 20,000 de oameni împreună cu animale și provizii. Găsesc absolut necesară vizita cu ghid. Fără ghid nu am fi remarcat și înțeles o mulțime de lucruri, de pildă importanța vinului în alimentația animalelor pentru a le păstra tăcute și supuse, modul în care își organizau reuniunile, ingeniozitatea sistemului de ventilație și timpul alocat gătitului pentru a nu atrage atenția cu fumul, cum funcționa școala în interiorul orașului subteran, de ce culoarele erau foarte înguste și ușile circulare etc.

Cappadocia este inepuizabilă ca sursă de imaginație și inspirație. Aici timpul s-a fluidizat într-o iluzie a nemișcării, natura pare să fi încremenit în cea mai frumoasă poză, iar oamenii au o răbdare egală unui ceas de eternitate. Cred că am ajuns în Cappadocia și o parte din mine a refuzat să mai plece de acolo.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.