Kayakoy, satul fantomă turcesc în care creștinii și musulmanii trăiau în armonie

Există un loc în Turcia unde timpul curge înapoi, un loc unde o poveste dureroasă despre abandon și plecare renaște subtil cu fiecare călător. Este Kayakoy cum îi spun turcii sau Livissi cum îi spuneau grecii. Este satul unde greci și turci au trăit laolată în armonie, spațiul în care moscheea și biserica ortodoxă se găseau în vecinătate. Te trece un fior, nu?

CARE ESTE POVESTEA

Deși casele fără acoperișuri sau zidurile ruinate par a fi antice, satul a fost părăsit recent, în 1920, din motive politice. Acest sat din 1700 a adăpostit aproximativ 2000 de greci ortdocși, totul până la începutul tulburătorului secol XX. Primul război mondial și prăbușirea Imperiului Otoman au dus la războiul greco-turc. În încercarea de a stopa vărsările de sânge, guvernele din perioada respectivă au decis un schimb mutual de populații începând cu 1923. Astfel locuitorii din Kayakoy au abandonat spațiul și s-au mutat în Grecia. Iar turcii veniți din Grecia împreună cu cei care mai rămăseseră în Kayakoy au refuzat să locuiască acolo din pricina unui cutremur puternic care a distrus casele. Cel care a organizat schimbul a fost exploratorul polar și om de știință laureat al Premiului Nobel, norvegianul Fridtjof Nansen.

ÎN PREZENT

Aproximativ 500 de case sunt goale și fără acoperiș împreună cu două biserici ortodoxe și fântânile care alimentau cu apă Kayakoy. Ierni aspre și vânturi puternice au redus satul la ruină făcând să pară antic. Noi am descoperit spontan acest loc și eram convinși că ruinele au o vechime impresionantă. În august am întâlnit maxim 5-6 turiști. În apropiere se găsesc câteva cafenele, restaurante interesante și magazine de suveniruri. Și cu toate acestea la dispoziție, zona pare zidită într-o aură de neclintire.

UNESCO a numit Kayakoy un sat al prieteniei și al păcii.

UNDE SE GĂSEȘTE KAYAKOY

Satul se află în sud-vestul Turciei, în apropierea stațiunilor Oludeniz și Fethiye. Kayakoy este tăcerea dintre două cuvinte, liniștea trecutului înfiorător cuibărită între două stațiuni pline de viață și prezent. Din vârful dealului pe care doarme Kayakoy, strălucește marea.

DE CE SĂ VIZITEZI KAYAKOY

Kayakoy este un sat fantomă care prinde viață prin imaginație și cunoașterea istoriei. Reușești să își imaginezi tragedia locuitorilor care și-au lăsat prietenii, casele, speranțele și tot ceea ce le era familiar? Cum ar fi pentru tine să traversezi o astfel de experiență? Să te rupi de tot ceea ce îți este cunoscut pentru că ești constrâns? Sunt oameni cărora încă li se întâmplă astfel de realități dure. Dacă muzeele sunt surse formale de istorie, cred că sate precum Kayakoy sunt mărturii foarte vii ale unor tragedii trecute, dar în același timp o dovadă a faptului că nu religiile despart comunitățile, nu credințele fragmentează un sat sau prieteniile dintre oameni. Cred că deși un tablou al trecutului dureros, acest sat este un izvor de inspirație pentru viitor, o sursă de vești bune privind umanitatea și ceea ce ne apropie la nivel personal, o poartă de înțelegere pe care ar trebui să avem curajul să o deschidem oriunde am fi…

 

One Reply to “Kayakoy, satul fantomă turcesc în care creștinii și musulmanii trăiau în armonie”

  1. Ma bucur ca, cauti astfel de locuri. Sunt singurele care ne ofera dimensiunea reala a timpului in care traim, realitatea as spune, necrutatoare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.