Descoperă Maramureșul, ținutul unde se adăpostesc comori

Și când te cuprinde acel dor de ducă pricinuit de limpezimea de sticlă a cerului de toamnă, mergi în Maramureșul istoric să simți pe viu pământul și iarba, inima veselă a oamenilor și gustul bucatelor muncite de brațe vrednice și pricepute. Mergi să-ți faci pierdute grijile și stresul în pădurile idilice, mergi să-ți redescoperi liniștea și sensul în pridvorul de lemn al unei case moroșene și să te molipsești cu bucuria și dezinvoltura sătenilor nebiruiți încă de necazurile timpurilor moderne. Acești oameni trudesc zi de zi, dar nu au obosit să transmită și să revarse din spiritul liber al acestor locuri binecuvântate.

Ce cauți tu, călătorule, aici? Cauți să accesezi un univers ancestral, să descoperi și să te alimentezi de la rădăcini de o forță incredibilă și să te inspiri din demnitatea unui neam robust și sănătos care știe măsura timpului de trudit și măsura timpului de veselit.

DESCOPERĂ NATURA VINDECĂTOARE

O schimbare de peisaj este, în mod surprinzător, o poartă de intrare într-o stare nouă de revigorare și vindecare spirituală. Toamna în Maramureș făgăduiește să-ți schimbe perspectiva verticală și ternă a blocurilor turn cu linia domoală, naturală și orizontală a dealurilor și câmpurilor încă verzi. Să experimentezi o drumeție ușoară pe dealurile împădurite de aici înseamnă să intri într-o stare de contemplare și să observi irezistibilele legi ale naturii care ni se aplică și nouă, oamenilor: creștem, ne reproducem, îmbătrânim.

Pădurea este adevărata casă a moroșenilor, principala resursă fiind lemnul. Poate de aceea lemnul este o carte în care poți citi istorie, el fiind cel care adăpostește sub formă de casă viața și sub formă de biserică secole de credință. Pădurile îți vor face introducerea în drumețiile către Creasta Cocoșului, această arie protejată de interes național și de o valoare inestimabilă prin biodiversitatea ridicată, fenomene naturale geologice, peisagistică. Pe poteca ce duce sus în Creastă, vei petrece ceasuri de încântare ascultând povești cu zâne, haiduci, cristale, aur și plante vindecătoare. Pentru acestea este musai să apelezi la un ghid local el fiind călăuza ta în timpuri istorice și înțelegerea profundă a locului. Știai că de aici se trage legendarul Pintea Viteazul? La Biserica de lemn din Budești ai ocazia să-i admiri cămașa, iar pe cărarea din apropierea Crestei vei afla de o peșteră care se deschide o dată la 7 ani.

Creasta Cocoșului – Maramureș

Moroșence culegând ienupăr pentru a face gin

GUSTĂ PE SĂTURATE BUCATE MARAMUREȘENE

De la masa maramureșeană nu te ridici flămând. Aici timiditatea urbană este vindecată cu un pahar mic, dar voinic, de horincă, H2O cu aromă de mere sau prune. Îți vei atârna haina și grijile la intrare și te vei ospăta cu mâncare bună și primire frumoasă. Nicăieri nu am gustat o zeamă mai bună, cum i se spune prin aceste părți ciorbelor și supelor. Untul și smântâna te ung la suflet dimineața pe răcoare când te pregătești să pornești la drum, iar mămăliguța cu pește, brânză sau carne te încălzește la prânz și seara când vrei să-ți odihnești gândurile după ce ai aflat o mulțime de legende și mituri. Să stai la masă cu un moroșan este o bucurie. Fire veselă, el te va face să zâmbești cu fiecare anecdotă spusă cu iscusință și te va îndemna cu grai dulce să mănânci mai cu râvnă.

Bucate de întâmpinare la Casa Pașcu

Papanașul cu dulceață de afine și smântână te ridică pe culmile munților

Gestul suprem al ospitalității maramureșene: Horincie în poartă

MOLIPSEȘTE-TE CU VESELIA MOROȘENILOR

O ceteră, o zongoră și o dobă. De atât e nevoie în Maramureș ca să încingi o petrecere. Sătenii joacă o bărbătească sau o învârtită, se adună ciorchine la câte o poartă înaltă de lemn unde leagă și dezleagă căsnicii. Satul este un mic univers în care toată lumea știe cine pe cine a luat, cine pe cine a lăsat. Nicăieri nu vei găsi obiceiuri mai vii ca în Maramureș unde fiecare etapă a vieții este marcată printr-un ritual, o strigătură sau straie festive.

Viața satului înseamnă comunitate. Aici oamenii își aduc borhotul la horincia satului sau oile la stână și fiecare pleacă acasă cu partea lui. Vrednicia și dibăcia moroșenilor este renumită. Umblind prin sate descoperi îndemânarea și spritul întreprinzător al moroșenilor sub formă de porți înalte cu meșteșug lucrate în lemn, straie populare cusute cu migală de mâinile femeilor, clopuri lucrate de meșterul satului, garduri împletite din nuiele de alun și case ridicate într-un echilibru geometric uimitor prin îmbinarea bârnelor de lemn. Toate acestea respiră creativitatea și energia moroșanului mândru și neînfricat. Acești oameni sunt o inspirație și o gură de aer proaspăt pentru noi orășenii copleșiți de sensibiliățile și stresul activităților moderne. De la ei ne molipsim cu bucuria simplă a lucrului manual, descoperim puterea de vindecare a plantelor medicinale și înțelegem cum munca în aer liber obosește, dar în același timp întărește omul.

 

Meșterul Opriș

Întâmpinare la Hanul lui Cobâlă, locul unde am mâncat printre cele mai gustoase bucate

CUM AJUNGI ȘI CUM TE ORGANIZEZI PENTRU O EXCURSIE ÎN MARAMUREȘ

4 comun cu 12 sate și 7 arii protejate te așteaptă. Sunt multe de făcut și descoperit în Maramureș, dar tu nu-ți risipi ceasurile încercând o planificare cu coatele pe birou. Intră pe website-ul ONG-ului care se ocupă de această zonă www.ecomaramures.com, vezi ce-ți face cu ochiul și scrie un mesaj pe contact@ecomaramures.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.