CUBA – În intimitatea unei călătorii [INTERVIU cu Mirela Pătru]

Pe când eu umblam creanga la începutul verii pe Camino, în Spania, Mirela se descoperea în mijlocul ritmurilor seducătoare ale Cubei. Ne-a luat o vară întreagă până ne-am regăsit pe plaja din Vamă, printr-o perdea de fum venit de la un trabuc cubanez, împărțind marea, vinul și credința că prin călătorii nu faci decât să te apropii mai mult de tine însuți. Așa cum am descusut-o acolo în buza Mării Negre, am decis să o descos fără rețineri și aici pe blog printr-un interviu: despre traseu, bani, oameni, rom, mâncare, apă, internet, viză, oferte etc. Așa ca între prietene foarte bune.

M-a frapat cum a reușit, într-un mod neconvențional, să prindă ofertă foarte bună la avion sau cât de accesibilă de viața în Cuba, dar cel mai tare m-au cucerit observațiile ei despre simplitatea, bucuria și ritmul vieții cubaneze care poate nouă ne lipsesc. Până la acest interviu cerul și Cuba în mintea mea au fost mereu la aceeași distanță de mine. Imposibil de atins. Poate așa vă pare și vouă câte un loc sau câte un om, ce știu eu. Dar eu nu mai cred nici măcar în vorba ”cerul este limita”, cred că limita e doar în mintea noastră.

Citiți mai jos impresii practice de călătorie în Cuba, dar luați aminte și la observații de tipul ”poți avea belșug cu foarte puțin” sau ”e bine să aduc concediul în viața de zi cu zi”. Să explorezi o țară e mai mult decât o ștampilă în pașaport, e de fapt una dintre cele mai vii și pozitive experiențe de progres și cunoaștere interioară. Frământata și fascinanta Cuba nu are cum să nu te pună pe gânduri.

În ceea ce privește uraganul Irma care a măturat Cuba în septembrie, ministrul turismului a declarat recent într-o vizită în Canada (canadienii reprezentând cel mai mare procent de turiști) că țara și-a revenit după dezastru și lucrurile au revenit la normal. Ca și în cazul Mexicului care a fost zguduit grav de seisme, încurajez cu toată inima călătorii care sunt tentați de aceste destinații să meargă. Sunt țări frământate, dar frumoase, ale căror popoare se bazează pe veniturile din turism. Să mergi ca turist în vizită aici este un mare gest de ajutor.

Dau cuvântul mai departe Mirelei care a surprins atât de frumos tușele intime și intense ale Cubei.

Trinidad

De ce Cuba?

Nici acum nu știu. Mă chema.

Câte zile ai petrecut în Cuba? Care a fost traseul acolo?
16. Havana – Cayo Santa Maria –Remedios – Trinidad – Viñales – Havana. Acestea au fost opririle mari, să zicem. Pe lângă destinațiile fixe, pe care le-am știut de dinainte de a pleca, am mai vizitat orășele și insulițe și pe lângă traseul stabilit de acasă.

Care a fost pentru tine cel mai frumos loc din Cuba și de ce?
A fost mai degrabă un sentiment. Pe o plajă, după o zi de umblat călare, spre munți, am mâncat un mango. Și atât.

Importurile în Cuba se realizează foarte dificil. Ai suferit la capitolul mâncare? Ți-a lipsit un anumit aliment, accesul la anumite băuturi etc? Cum ți s-a părut mâncarea?
Stau foarte prost cu importurile. Dar a fost minunat așa. Nu am suferit și nu mi-a lipsit nimic. Din contră, am realizat că poți avea belșug cu foarte puțin. A, da. Nu am găsit, în câteva farmacii prin Havana, cremă pentru tratat arsuri solare. 🙂 Detaliez la alt punct, am tras cu ochiul și am văzut întrebările.

Cienfuegos

Este Havana un oraș în care te poți plimba ca turist în siguranță? 

Un da categoric. La început te poți speria de localnicii care cer ceva sau care îți sar în ajutor fără să le fi solicitat. Dar sunt pașnici.

Crezi că insula este o destinație în care femeile pot călători singure?

Sigur. Am întâlnit femei singure. Multe. Mai ales din Europa. Erau liniștite și libere, le-am admirat ținuta, calmul și curiozitatea.

Ce activități ai șansa de a face și care a fost preferata ta?

Cam orice îți trece prin cap. Sunt foarte bine organizați la acest capitol. Țara e săracă și cetățenii nu au acces la multe din cele pe care le pot face turiștii. Dar și-au dat seama la timp că dacă nu investesc în tursim sunt pierduți. Mi-a plăcut mult plimbarea pe o insuliță, la două ore de insula principală, în Marea Caraibilor. Am luat un catamaran, am mâncat pe insulița altfel pustie mâncare adusă din Trinidad, alături de niște iguane mari și mici pe care le-am și hrănit. Tot acolo am făcut scufundări pentru prima dată. Inițiații ziceau că nu e spectaculos, că se poate mai bine. Dar eu am fost impresionată. Nu de peștii colorați cât că am învățat să respir prin tub. Am fost foarte fericită acolo, în mijlocul apei. Mi-a plăcut și că aproape am înconjurat insula, deși valurile care se spărgeau de țărm erau foarte zgomotoase și inițial m-am speriat. A fost plimbarea mea inițiatică.

Rom. Aceasta este întrebarea.

Afirmativ. Mult. Altă întrebare?

Remedios

Cum ți-a intrat ție Cuba pe sub piele?

Prin trăirile extreme. De la o mică dezamăgire prin Havana la extaz prin alte părți. Și prin toate lecțiile pe care le-am învățat acolo. Despre simplitate, bucurie pură, mâncare sănătoasă, absența internetului, conexiune cu oameni pe care nu o să îi mai văd niciodată, dar care mi-au intrat în suflet.

O clădire, un miros, o plajă, o privire, o muzică…orice. Ce bucățică de inspirație cubaneză porți în gândurile tale? 

Un apus în Viñales. Mango pe plajă. Prânz cu iguanele. O îmbrățișare. Cântecele lui Luis la masă. Inspirație cubaneză: bucuria vine din simplitate și lucruri simple.

Cum sunt cubanezii?

Amestecați coloristic. Mulți blânzi. Curioși. Unii jecmănesc turiștii, dar unde nu se întâmplă așa? Unii obosiți și triști, apăsați de regim. Alții fericiți, pur și simplu. Și liberi.

Nu știu dacă o să îi mai văd vreodată pe oamenii cunoscuți acolo. Mi-au rămas în suflet, pentru totdeauna.

Havana zi de zi

Cum arată fericirea în Cuba?

Paradoxal, au un sentiment puternic că sunt liberi. Sunt liniștiți în fața casei lor, privind strada, lumea, străinii. Trag din trabuc și sorb din rom. Par mulțumiți cu ce au, se bucură de fiecare zi. Copiii se joacă pe stradă cu mingea, telefoanele inteligente încă nu au sucit mințile oamenilor mari și mici. Vorbesc între ei, se joacă, se plimbă.

Fericirea cubaneză pe chipul Mirelei, Marea Caraibilor 

Înainte de a călători în anumite țări, oamenii au anumite prejudecăți privind mâncarea, oamenii, siguranța. Tu ai reușit să ”spulberi” vreo prejudecată cu această ocazie?
Da. Dar nu era despre Cuba, ci despre mine. Am spulberat gândul că trebuie să merg departe sau că trebuie să merg în concediu ca să mă odihnesc, să mă resetez. Cuba m-a învățat că e loc de mai bine în viața mea. Și că e bine să aduc concediul în viața de zi cu zi.

Care au fost cele mai importante (chiar esențiale) lucruri pe care consideri că trebuie să le ai în bagajul de călătorie în Cuba?

Haha. Cremă, factor de protecție 50. Am avut. Cremă pentru calmat arsurile. Nu am avut. Și am căutat prin toată Havana. La farmacia internațională am găsit o cremă din Argentina cu vitamine etc. și aceea a fost salvarea mea. Credeam că nu voi avea nevoie, că e suficientă protecția ridicată. Dar nu a fost, pentru că nu am fost eu atentă. Există și o parte amuzantă. Spaniola mea nu are un vocabular bogat. Astfel încât cremă și arsuri nu am știut să spun. Drept care deschideam cămașa la gât, la fiecare farmacie. Și arătam zona afectată. Ochii mari, uluială, ciripit și îngrijorare. Nimeni nu se ferea să se arate șocat de pielea mea arsă. :-))

Apoi: medicamente pentru ce știm că avem nevoie. Se găsesc greu acolo și dacă ai nevoie e bine să preîntâmpini situații neplăcute.

Te uiți pe hartă și dai ochii peste cap: este departe. Citești câteva articole și eliberezi un oftat. Toate indică o călătorie extrem de scumpă. Este Cuba o țară scumpă pentru călători?

Cred că scump și ieftin sunt noțiuni relative. Cazarea e undeva între 70-100 euro pe noapte în hoteluri de 3 stele. De la 4 în sus spre 200, în resorturile unde e totul inclus. Avionul între 850-1000, dar, cu șansă, se găsesc și bilete pe la 500-600. 🙂 Atenție la perioadă. Nu e de glumit cu uraganele. Ei spun categoric nu în iulie și august, este foarte cald. Deja de la jumătatea lunii iunie era cald. Septembrie și octombrie prezintă risc din dauza uraganelor. Din noiembrie, decembrie, până în mai e sezon cald. Iunie e o lună călduroasă, nu sufocantă, cu risc de ploi. Am fost în mai-iunie și a plouat doar în ultima noapte. 🙂

Cayo Blanco

Cât costă o masă la restaurant? 

15-20 de euro/persoană. Sigur, poate depăși 30 sau poate fi sub 15, depinde unde și ce. 🙂 Dar media pe acolo aș zice.

Cu ce ai circulat în capitală și în afara capitalei?

În Havana am folosit taxi oficial (deținut de stat) de la aeroport până la casa partuclară. 25 de euro.

Prin Havana:

taxi 10-15 euro

colectivo/shared taxi, în care se urcă mai mulți oameni care merg spre aceeași destinație,  1-2 euro/persoană

autobuz: subdiviziune a peso cubano, cam 50 de bani.

Menționez aici că au monedă pentru turiști. 1CUC=1Euro (peso cubano convertible) și 1CUP (peso cubano)=0,25 CUC. Te cam doare mintea, dar te descurci.

Cash sau găsești bancomate?

Cash. Euro. Pentru dolari au comisoane mari.

Internet sau vorbim unii cu alții?
Vorbim unii cu alții. Au internet, dar e foooarte scump, pe baza unei cartele, te poți conecta doar în anumite locuri și nu merită efortul.

Remedios

Cu ce companie ai zburat? Cât a durat zborul?

Turqish Airlines. Din Cluj-Napoca la Istanbul (o oră și un pic). Escală de 17 ore. Apoi Istanbul – Havana, cam 14 ore.

Întoarcere: Havana- Caracas – Istanbul, total de 17 ore. Escală la Istanbul, a fost nevoie de o noapte de cazare.

Istanbul – Cluj-Napoca (1.15 cred, nu mai știu exact).

Cel mai greu a fost drumul de la Cluj la București. 🙂

Fugeam de escale lungi, dar am descoperit că e perfect așa, pentru că am petrecut, practic, un week-end la Istanbul. Bagajele au fost transferate automat, astfel încât am fost la plimbare doar cu rucsacul.

Cayo Levisa

Cum ai identificat cea mai bună ofertă?
Haaa. Poveste lungă. Făceam diverse simulări și găsisem o variantă pentru martie. București-Havana cu escală scurtă la Paris, 850 Euro. Doar că a rezultat că în martie nu puteam pleca, astfel că am continuat căutările. Când am zis gata, astea sunt datele, oferta era de 1050 de Euro, București-Paris-Havana.

Și un sunet salvator mă anunța că am un e-mail nou. De la promotrips.ro (www.promotrips.ro). Havana la 560 de Euro din Cluj. Restul e istorie.

Recomand PromoTrips. 🙂 Cu ei călătoresc eu, imaginar, de câteva ori pe zi. Depinde de frecvența mailurilor, ca să fiu corectă. Iar pentru planurile concrete recomand Trippero.ro. 🙂

Ai nevoie de Viză? Cât de complicat este?

Da. O formalitate. Cred că a costat 20-25 de Euro. Trebuie doar programare. Și, desigur, copie de pe biletele de avion dus-întors. Oferă toate informațiile funcționarii de la Ambasadă, telefonic.

 Dată fiind experiența ta, ai un sfat pentru cei tentați să călătorească în Cuba?

Da. O întrebare, de fapt. De ce stați pe gânduri?

Te-ai întoarce?

Și acum aș pleca.

2 Replies to “CUBA – În intimitatea unei călătorii [INTERVIU cu Mirela Pătru]”

    1. Mulțumesc! 🙂
      Frumos oraș, părea aerisit. A fost o vizită de o zi, din Trinidad. Dar ne-a introdus în viața de zi cu zi în Cuba, erau toți ieșiți la cumpărături. :))

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.