Maramureș – Activități și experiențe pe care trebuie să le încerci

Cele mai recente sondaje informale pe care le-am făcut printre contactele mele din afara României, mi-au arătat că locul preferat al străinilor care ne vizitează țara pare să fie Maramureș. Mai toți își schimbă privirea, îndulcesc fruntea și încălzesc vorba atunci când vine vorba de nordul României. Le răspund și eu cu ochii sclipind de confirmare și un ”Știu la ce te referi. Am simțit și eu la fel.” Maramureșul este mai mult decât un loc, este o stare de spirit și energie cu care te molipsești iremediabil.

În baza excursiilor mele și a impresiilor celor care au accesat această zonă minunată, am pregătit o listă de activități și experiențe de încercat în Maramureș. Cred că pot fi de ajutor tuturor celor interesați. În plus recomand contactarea reprezentanțior destinației ecoturistice Mara-Cosău-Creasta Cocoșului. În funcție de perioada călătoriei, cu mare amabilitate pot face recomandări, pot facilita anumite tururi sau vizite ale unor obiective, pot oferi informații suplimentare despre cazare etc.

1. FĂ DRUMEȚII ÎN REZERVAȚIA CREASTA COCOȘULUI

Un traseu până în vârful Crestei Cocoșului te va curăța de toate oboselile citadine, stresul și poluarea urbană care ți-au cam ciupit din energia zilnică. Pădurile istorice adăpostesc legende și uneori lucruri greu de înțeles precum ieșirea la suprafață a unor bucăți de cristale care se pare că ar indica existența unor zăcăminte de aur. Peisajele sunt odihnitoare, iar drumeția este una accesibilă. Sus pe Creasta Cocoșului priveliștea este cea mai frumoasă recompensă. Te poți relaxa luând prânzul, mirosind tufele de eucalipt pe care localnicele le culega pentru a face gin sau poți face un experiment cu busola care își pierde indecisă direcția. Nu e vreun mister nedezlegat, este pur și simplu influența câmpului magnetic.

2. ÎMPRIETENEȘTE-TE CU UN PAHAR DE HORINCĂ. SAU MAI MULTE.

În Maramureș ai ocazia de a vizita horincii unde oamenii își aduc borhotul și pleacă apoi cu partea lor de horincă sau poți degusta la o pensiune, în compania veselă a localnicilor, un pahar de H2O cu aromă de prune cum se glumește în aceste locuri. Tot ce se află peste 50/52 grade se numește horincă. Acest lichid cu puteri magice dezleagă vorba, îmbie la veselie și dă poftă de mâncare.

3. GUSTĂ DIN BUCATELE DELICIOASE

Orice se poate întâmpla în Maramureș, dar în niciun caz nu vei rămâne flămând. Persiunile din Breb sau hanurile din împrejurimi, precum Hanul lo Cobîlă, sunt renumite pentru bucatele delicioase și naturale. Oamenii locului sunt foarte harnici: ei cultivă și cresc legumele și fructele în mod organic, mulg oile și prepară după rețete tradiționale brânzeturi, dar și alte bunătățuri precum gemuri, murături. În gospodării precum cele din Breb sau Budești vei simți gustul vieții de altădată, un gust pe care orășenii doar îl visează.

4. ADMIRĂ PORȚILE MARAMUREȘENE

Cele mai multe și mai frumoase porți maramureșne pot fi admirate în Breb și Budești. Porțile sunt obiective turistice în sine și sunt cele care îți deschid ușa către un univers al simbolurilor, superstițiilor și semnificațiilor istorice. Creativitatea și simțul artistic al maramureșenilor se distilează în aceste porți de o frumusețe complexă. Vei descoperi elemente precreștine minuțios lucrate precum simbolul solar, funia, copacul vieții, dinții de lup pentru protecție sau fagurele care se presupune că aduce dulceață și belșug vieții. Cel mai fascinant element pe care eu l-am admirat a fost lanțul lucrat într-un singur lemn.

Valoarea unei astfel de porți tradiționale a fost apreciată în jurul sumei de 10,000 euro, dar eu cred că este inestimabilă.

5. VIZITEAZĂ CELE MAI FRUMOASE BISERICI DE LEMN

Să atingi lemnul unei biserici din Maramureșul istoric înseamnă să-l atingi pe Dumnezeu. Nu e o metaforă inventată de mine, ci este realitatea sătenilor care secole de-a rândul au găsit mângâiere divină doar atingând peretele de lemn al bisericii înconjurate de un șarpe de lemn care își mănâncă coada, un simbol al infinitului. O parte din bisericile de lemn din această regiune sunt monumente UNESCO prin arhitectura, istoria și semnificațiile pe care le poartă. În Budești, ai șansa să admiri cămașa lui Pintea Haiducul, o legendă care a prins viață într-unul din filmele lui Sergiu Nicolaescu.

6. ADMIRĂ MEȘTERII LUCRÂND 

Esența Maramureșului este lemnul și nu poate fi înțeleasă decât pătrunzând în gospodăriile tradiționale unde casa, masa și toate obiectele folosite de zi cu zi sunt lucrate în lemn. Să privești un meșter lucrând la o poartă este un privilegiu și un act de o spiritualitate profundă. Astfel de momente domolesc și vindecă sufletul tulburat de agitația urbană. În afară de lucrul cu lemnul, poți vedea cum se fac clopuri, covoare haine sau podoabe tradiționale. Aici înțelegi și te-nfiori privind cum viața se susține cu lucruri făcute exclusiv de mâinile vrednice ale locanicilor.

7. DĂ O TURĂ CU BICICLETA

Karina și Alex au ales un astfel de tur și s-au întors energizați și încântați de tura cu bicicleta. Există 10 trasee marcate care acoperă 164 km ce pot fi explorate cu biciclete puse la dispoziție de pensiuni spre închiriere. Mai multe informații pe website-ul oficial al destinației Mara-Cosău-Creasta Cocoșului.

8. MERGI LA CENTRUL DE CĂLĂRIE CASA PAȘCU, BUDEȘTI

Aici te așteaptă niște frumuseți de cai cu care poți practica călărie, poți face plimbări în natură sau pur și simplu admiri siluetele puternice ale cailor de rasă. Acest centru de călărie oferă inclusiv servicii de cazare.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.