ISFAHAN, IRAN – 9 spații de explorat

În secolele 17 și 18, Isfahan a fost capitala imperiului persan. A înflorit sub dinastia Safavizilor și a atras atenția ca spațiu cosmopolit care reunea turci, georgieni, armeni, indieni, chinezi și un număr considerabil de europeni. În Isfahanul zilelor noastre s-a păstrat această atmosferă modernă și deschisă pe care o simți la pas prin oraș, observând sau stând de taină cu localnicii. Noi am petrecut 5 nopți în Isfahan și nu am reușit să acoperim toate recomandările. Este, cred, orașul nostru preferat din perspectiva numeroaselor locuri fabuloase de explorat: piețe, moschei, palate, restaurante, bazar, cafenele moderne.

1. PIAȚA NAQSH-E JAHAN

A 6-a piață ca mărime din lume și inclusă pe lista UNESCO, Naqsh-e Jahan este o bijuterie de piață care își schimbă atmosfera în funcție de anotimp, moment al zilei sau al săptămânii. Deschiderea ei amplă îți permite să respiri vizual și sprijină grațios cerul. În afara argumentului estetic, Naqsh-e Jahan, în traducere ”jumătate din lume”, a fost construită sub comanda Șahului Abbas care avea o agendă interesantă de obiective pentru aceste spațiu. În contextul unui imperiu expus descentralizării politice, Șahul Abbas a intenționat să apropie simbolic toate puterile reprezentative construind în jurul pieței cele mai importante clădiri: Moscheea Emam – puterea clerului, Palatul Ali Qapu – puterea șahului și Bazarul – puterea negustorilor.

În prezent, piața este un spațiu de întâlnire și relaxare. Pierzi lejer câteva ore făcând un picnic tipic iranian, plimbându-te cu trăsura, mâncând cu poftă o înghețată, scriind vederi sau pur și simplu visând oriental pe o bancă.

2. MOSCHEEA EMAM

Ca mai toate clădirile importante ale Isfahanului, și această moschee este un simbol al puterii Șahului Abbas. Frumusețea ei te strivește și nu te poți abține să nu te întrebi cum de vreme de 400 de ani albastrul plăcilor care decorează amețitor pereții a rezistat în fața naturii sau a omului. Se pare că salvarea ei vine de la climatul foarte puțin umed care a ajutat la păstrarea mozaicului impecabil.

Să explorezi această moschee înseamnă să accepți să experimentezi un proces activ de hipnotizare. Spre deosebire de bazilicile europene semețe care te strivesc și te îndoaie când le calci pragul, aici îți vine să umbli cu capul pe sus. Aici vii să-l privești pe Dumnezeu direct în față și simți că nu ai cum să-l atingi pentru că ai atâtea și atâtea profunzimi și niveluri ale cerului de depășit că nu mai apuci. Ai nevoie de timp și dedicație.

3. MOSCHEEA SHEIKH LOTFOLLAH

Mamă. Pentru că da, asta e mama moscheilor, dacă mă întrebi pe mine. Expresie sublimă a rafinamentului, Moscheea Lotfollah a fost de fapt un spațiu privat de rugăciune destinat femeilor din haremul șahului. Considerată o mochee de supremă puritate și frumusețe, construcția acesteia este intereantă prin trei elemente : decorul interior este de o frumusețe covârșitoare, este printre singurele moschei fără minarete, iar pe tavanul acesteia, în funcție de momentul zilei și poziționare, poți observa efectul vizual al unui păun. În imaginea de jos se poate urmări acea raza aurie în care se ghicește păunul. Este un truc dacă avem în vedere că în islam este interzisă reprezentarea oricărei figuri umane sau a oricărui animal ca element decorativ.

4. PODURI

Podurile în Iran sunt o poveste râsu-plânsul. Pentru a fi un pod ai nevoie de un râu, nu? În Iran, este opțional dat fiind că seceta face ravagii. În imaginea de mai jos se poate admira albia unui râu din care lipsește râul Zayandeh (în traducere: cel care dă viață, ironic nu?).

Podurile peste Zayandeh sunt opere de artă și arhitectură și cele mai frumoase datează fie din secolele 3-7, de pe vremea Sasanizilor, fie înfloritorul secol 17 – podul Khaju sau Si-o-seh Pol (Podul cu 33 de arcade) care este cel mai lung, aproape 300 m.

În serile de weekend, adică joi și vinerea (weekendul pe stil persan), oamenii se adună și dau viață podurilor cântând și conversând până târziu în noapte. De altfel toată albia râului prinde viață datorită ciorchinelor de oameni care se adună la picnicuri în jurul focurilor. Plimbările de-a lungul ”râului” la ceas de seară sunt o plăcere și o bucurie.

5. PALATUL CHEHEL SOTOON

Chehel Sotoon sau Palatul celor 40 de coloane este mai degrabă un pavilion al cărui rol a fost de a întâmpinare a demnitarilor străini sau de organizare a unor recepții fastuoase. Cele 40 de coloane sunt de fapt 20, dar reflectate în apă ele devin 40. Mi-e drag acest palat pentru grădina absolut fabuloasă care a fost o minunată pauză în plimbările citadine. Un alt motiv este tavanul de o frumusețe aș zice femină. Culorile pastel, delicate și subliniate elegant de auriu sunt o bucurie vizuală. Un concert de emoții.

6. CATEDRALA VANK 

Păstrez o mare admirație pentru poporul persan care secole de-a rândul a protejat și respectat minoritățile, printre acestea: armenii. Așa se face că în Isfahan se află unul dintre cele mai mari și vechi cartiere armene din lume. Armenii respectă legea iraniană privind codul vestimentar, dar își păstreză identiatea limbii și a culturii protejată de guvernul iranian. Azi, cartierul armean este unul de lux și foarte plin de viață.

Cel mai reprezentativ simbol al cartierului armean este Catedrala Vank, construită în secolul 17, se integrează perfect modului de a fi persan: auster la experior, opulent la interior. Este, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai frumoase biserici ortodoxe din lume. Nu am vizitat Rusia și deci remarca poate părea superficială, dar eu amintrat în extaz mistic în Vank. Interiorul este un mix fermecător între motive ortodoxe clasice (Izgonirea din Rai, scene din viața lui Iisus etc), imagini simbolice istorice (martiriul armean provocat de Imperiul Otoman) și superbe miniaturi persane.

În afara catedralei, în aceeași curte, mai poți vizita un muzeu și câteva mausolee.

7. MOSCHEEA JAMEH

Această moschee este una dintre cele mai vechi moschei din Iran și este un amestec de stiluri și influențe datorat permanentelor construcții, reconstrucții și renovări întâmplate pe parcursul a aproape 1300 de ani.

Un cocktail distilat de istorie arhitecturală, Jameh mi-a dat ocazia să simt căldura unei moschei prin curtea ei generoasă care invită la libertate și imaginație. Deși amestec de stiluri, există un firesc și o naturalețe în combinația asta.

8. BAZAR

Bazarul din Isfahan este unul dintre cele mai mari și mai vechi din Orientul Mijlociu, el este o bucățică de istorie care se întinde pe doi kilometri. Aerisit și dichisit, aceasta este atmosfera.

9. HOTEL ABBASSI

Hotelul Abbasi este de fapt un hotel-muzeu a cărui clădire istorică veche de 300 de ani a fost inițial un punct de întâlnire al negustorilor care parcurgeau Drumul Mătăsii. Am fost cât pe ce să facem o aroganță și să ne luăm cazare aici, dar am deci în final să ne mulțumim doar cu vizitarea recepției și a grădinii interioare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.