IRAN – Care sunt costurile și cum te organizezi de călătorie

Sunt situații și momente în viață când habar nu ai în ce te bagi. Uneori nici nu te întreabă și te trezești în mijlocul lor. Alteori te duci tu spre ele. Și dacă tot de îndrepți spre ele, ar fi bine să știi un pic care sunt regulile jocului și la ce să te aștepți. Iranul este o astfel de țară, o țară care are instrucțiuni clare de folosire și dacă le respecți, vei avea parte de cea mai frumoasă călătorie în locul cu cei mai prietenoși oameni din lume.

În afară de geamantanul de bani cash pe care trebuie să-l cari după tine, găsesc că restul aspectelor pe care le-am detaliat mai jos sunt lucruri accesibile care îți vor ușura drumul. Pe noi ne-au ajutat enorm informațiile organizatorice înainte de călătorie și am avut grijă să le completez cât mai detaliat. Atât de atentă am fost încât am ținut un dublu jurnal: de impresii de călătorie și de cheltuieli de călătorie. Aspect pe care ți-l recomand și ție pentru că este igienic să-ți faci atât contabilitatea emoțională, cât și pe cea financiară. În cazul în care mai ai alte curiozități, lasă-mi un comentariu cu observația sau întrebarea ta.

1.CUM OBȚII VIZA

Există 2 variante:

 • fie aplici la Ambasada Republicii Islamice Iran în România – Bd. Lascăr Catargiu nr. 39, Sector 1, București.
 • fie obții Visa on arrival.

Noi am sunat la Ambasadă pentru o programare și ni s-a recomandat să procedăm pentru visa on arrival valabilă pentru 30 de zile. Înainte de a închide telefonul, am mai strecurat o întrebare despre cât de sigur este că nu vor fi probleme dat fiind că unul dintre noi are visa de State. Nicio problemă, la revedere!

Trebuie să știi că există interdicții de călătorie pentru cei care au fost în Israel. Dar invers, din câte am înțeles, nu sunt mari probleme.

Care sunt documentele de care ai nevoie?

 • bilete de avion – dus-întors
 • rezervarea cazării – noi am printat confirmarea primită prin e-mail de la hotelul din Tehran, o rezervare pe 2 nopți. Mai departe nu am avut nimic pregătit.
 • asigurare de călătorie – pe care am am luat-o de la Generali. Este o asigurare generală pe care noi o cumpărăm cu fiecare călătorie.

La sosire, mai trebuie să plătești visa în valoare de 70 de dolari. Depui dosarul și apoi aștepți aprobarea. La noi toate formalitățile cred că au durat în jur de 1h.

2.BILETE DE AVION

Probabil că cel mai practic zbor din București în Tehran este prin Istanbul. Cu o sensibilitate mai specială la condițiile de zbor, noi am ales Aegean, deci escală prin Atena. Am cumpărat biletele de avion în august, cu plecare la jumătatea lui decembrie și am plătit 350 euro/bilet. Zborul a fost foarte lin, serviciile foarte bune, escala de aprozimativ 1h, deci nu am pierdut mult timp. Totul a decurs simplu și ușor, ca, de altfel, toată călătoria în Iran.

Un lucru pe care l-aș lua acum în considerare după experiența noastră ar fi posiblitatea unui zbor direct în Isfahan sau Shiraz în sud. Am cunoscut câțiva călători care își începuseră aventura din Sud despre Nord.

3.AEROPORTUL IMAM KHOMEINI – TEHRAN

Aeroportul se află la aproximativ 30 de km de Tehran. Există mijloace de transport în comun care conectează orașul de aeroport. Noi am ajuns la o oră oarecum imposibilă (4 dimineața) și am ales să folosim o aplicație de car sharing – SNAPP. O călătorie  Aeroport – Centru Tehran a costat 400k riali (cam 45 lei).

4.BANI

Ei bine, asta este partea cea mai provocatoare dintr-o călătorie în Iran pentru că îți trebuie cash. Din cauza sancțiunilor, aici nu funcționează cardurile de credit sau debit. Deci nu Mastercard, nu Visa…Nada. Nada de nada. Dacă îți faci calcule corecte, nu ar trebui să fie o problemă să iei cu tine atât cât trebuie. Cum faci astfel de calcule? Fiecare le face în funcție de buget, de modul de a călători, de așteptări, criterii de confort etc.

De pildă, eu și Cristi ne-am stabilit ca buget orientativ 50 euro/pers/zi și am reușit chiar să cheltuim mai puțin de această sumă. Așa ne-am ales chiar cu o sumă economisită frumușică. Deși am dormit la hosteluri uneori, am avut cameră privată. Am mâncat atât în restaurante mai dichisite, cât și falafel de la colțul străzii direct din tigaia sfârâitoare. Am mers cu autocare VIP și am mers și cu autocare mai puțin VIP. Am luat tururi private, dar am luat și tururi la comun. Am avut o călătorie echilibrată cu de toate.

Moneda națională este rialul iranian și cursul de schimb ar fi 1 Leu = aproximativ 8390 riali. Pentru a ne simplifica viața, noi am făcut paritate 1 Leu – 10,000 Riali Dar iranienii au un fel amuzant de a complica lucrurile. Deși moneda națională este rialul, de foarte multe ori îți comunică prețurile în toman, adică mai taie un zero. Deci trebuie să fii foarte atent și specific atunci când ceri un preț pentru că te poți păcăli ușor.

5.UNDE SCHIMBI BANI ÎN IRAN

Înainte de toate, în Iran este recomandabil să călătorești cu dolari sau euro. Pe parcursul călătoriei noastre, euro s-a valorizat foarte mult. Am putut plăti direct în euro diverse cazări sau tururi. Altfel, am fost nevoiți să schimbăm. În Tehran, o zonă celebră pentru un curs bun este Ferdowsi. În alte orașe din Iran am schimbat la diverse ghișee  unde ni s-a părut că e un curs bun. Nu am schimbat pe stradă, ci am mers în locuri oficiale. Surprinzător, în aeroport am primit un curs foarte bun. A fost necesar să schimbăm pentru că trebuie să plătești transportul, oricare ar fi modalitatea, autobuz, taxi sau prin Snapp.

6.CUM FACI REZERVĂRILE PENTRU CAZARE ÎN IRAN

Bookingul și alte motoare sunt limitate. Noi am căutat pur și simplu pe google la început, apoi ne-am folosit chiar de recomandările altor călători pe care i-am întâlnit pe parcurs. Am trimis e-mailuri sau am făcut rezervări telefonic. În Tehran, am stat la Hotel Golestan unde am plătit cea mai scumpă cazare din toată călătoria noastră, apoi ne-am orientat către pensiuni și hosteluri. Recomand cu toată căldura cazarea la hosteluri pentru că socializarea este valoroasă, ai ocazia să schimbi impresii, să cunoști alți oameni, alte povești, poți face schimb de recomandări etc.

Iată mai jos lista cazărilor noastre însoțite de prețuri și eventuale observații:

 • TEHRAN – HOTEL GOLESTAN – 70$/noapte/cameră dublă, mic-dejun inclus – am apreciat că ne-au taxat 2 nopți, deși conform normelor din industrie ar fi trebuit să plătim 3 nopți, dat fiind că ne-au primit la 8 dimineața. Dar cred în continuare că a fost un preț prea mare.
 • TEHRAN – HI Tehran Hostel – aproximativ 900K riali/pat/noapte, mic-dejun inclus – Aici am stat în ultimele două nopți petrecute în Iran. Din păcate nu am găsit cameră privată disponibilă și am insistat să avem cazare aici pentru că auzisem numai lucruri bune. Și așa a fost: hostelul este foarte luminos, foarte curat, personalul foarte atent și receptiv.
 • KASHAN – SANA HISTORICAL GUESTHOUSE – 30 Eur/noapte – cameră privată, mic-dejun inclus – ne-a plăcut mult casa pentru că are o curte interioară foarte fermecătoare unde poți socializa cu alți călători.
 • ISFAHAN – IRAN HOTEL – 1520K riali/noapte/cameră dublă, mic-dejun inclus, recepționist mucalit foarte simpatic și amabil.
 • ISFAHAN – Naghshe Jahan – 1540K riali/noapte/cameră dublă, mic-dejun inclus – recepție amabilă, camera nu a fost excepțională și am nimerit în mijlocul unei campanii de vopsit uși.
 • SHIRAZ – TAHA HOSTEL – 35 Eur/noapte/cameră dublă, mic-dejun inclus – este de departe cea mai frumoasă cazare pe care am avut-o în Iran pentru că Mazut știe engleză, este o gazdă foarte bună, locul este magic, te simți ca în familie, ai toate condițiile pentru a te simți bine.
 • YAZD – FRIENDLY HOSTEL – 35 $/noapte/cameră dublă, mic-dejun inclus – camerele și locul arată foarte bine. Atât doar că există un miros excesiv de gaz. Încă mă mai întreb cum am supraviețuit, dar tot la ei aș merge.
 • GARMEH – ATESHOONI – în general taxează 45$/noapte/om. Deci chiar dacă vine un cuplu, ei taxează la om. În suma asta îți include cazarea și toate mesele. Pentru că noi am avut ceva de suferit din cauza căderilor de curent și pentru că am luat și tur prin ei, am plătit în cele din urmă 100 $/2 nopți de cazare.

7.TELEFON ȘI INTERNET

Serviciile de roaming în Iran sunt destul de costisitoare. Pe tot parcursul călătoriei în Iran, noi am folosit o cartelă locală pe care am cumpărat-o din aeroport  unde vânzătorul de la Iran Cell ne-a și făcut setările. Cu această cartelă am dat telefoanele pentru a rezerva cazări și am folosit serviciile de internet incluse. O singură dată am reîncărcat-o în Isfahan.

 • Cost cartelă: 400K riali.
 • Cost reîncărcare 1giga: 200k riali

8.CUM FACI SĂ AI ACCES TOTAL LA INTERNET

Este important de știut că în Iran este restricționat accesul la Facebook, YouTube sau alte aplicații pe care le folosești frecvent. Dar asta nu înseamnă nu există soluții. Noi am instalat o aplicație VPN (Virtual Private Network) prin care faci un fel de ”tunel” informatic și te loghezi ca fiind în altă țară, Elveția de exemplu. Asta înseamnă că nu poți fi reperat și nici blocat, deci poți folosi orice aplicație. Noi am downloadat înainte de pleca din România aplicația ExpressVPN din Google Store cu aproximativ 70 lei. Valabilitatea este de o lună. Am întâlnit călători din alte țări care au folosit variante gratuite de VPN și s-au descurcat foarte bine. O singură dată au întâmpinat probleme și asta s-a întâmplat cu ocazia protestelor din Tehran, în timp ce noi doar am schimbat orașul de logare și nu am avut probleme.

9.APLICAȚII DE AJUTOR ÎN IRAN

 • Express VPN despre care am povestit mai sus. Este singura aplicație pe care am plătit-o, cele listate mai jos sunt toate gratuite.
 • Tehran Metro – este o aplicație care te ajută să folosești metroul din Tehran, un sistem subteran foarte bine dezvoltat.
 • Snapp – un fel de Uber iranian, te ajută să te miști în interiorul orașelor importante: Tehran, Isfahan și Shiraz. Costurile sunt extrem de mici și deci merită din plin să apelezi la un șofer Snapp mai ales că poți intra în vorbă cu șoferii.
 • Couchsurfing – pentru cei care sunt deschiși în a-și petrece câteva zile pe canapeaua unui localnic, couchsurfing în Iran este o soluție minunată. Principalul motiv pentru a folosi couchsurfing nu este pentru a economisi bani, ci pentru că ai ocazia să experimentezi viața localnicilor așa cum e ea. Nu mai punem la socoteală că se întâmplă în țara cu cei mai ospitalieri oameni din lume.
 • Google Translate – pentru că te va ajuta să comunici atunci când poate ți-e lumea mai dragă: ai nevoie de îndrumări, ai o curiozitate, vrei să pui o întrebare etc.
 • Telegram – este un fel de Whatsapp pe care iranienii îl preferă. Noi nu l-am descărcat, deci nu aș putea da feedback. Mai toți iranienii cu care noi am intrat în contact aveau și whatsapp instalat.
 • Date Converter – am descărcat-o, dar nu cred că am folosit-o efectiv. A fost mai mult o joacă. Iranienii funcționează după un calendar total diferit. Dacă ești curios să afli în ce an sau lună se află, date coverter poate fi de ajutor.
 • Forsquare – este o aplicație care te poate ajuta să identifici locuri pe care să le încerci: restaurante, cafenele, activități etc.

10.BACȘIȘUL ÎN IRAN

Cred că bacșișul este o chestiune relativă și subiectivă. Fiecare îl abordează în funcție de valori și obișnuință. În ceea ce ne privește, noi am lăsat bacșiș rotunjind suma șoferilor de taxi, ospătarilor și ghizilor care ne-au plăcut foarte mult. 10% din sumă este reperul nostru în general.

11.NEGOCIEREA PREȚURILOR

Am încercat de două ori cred: niciun succes. Apoi nu am mai încercat. Prețurile sunt în general mici și nu prea îți vine să mai negociezi. Dar cred că merită încercat, dacă intenționezi să cumperi lucruri din bazar.

12.TRANSPORTUL ÎNTRE LOCALITĂȚI

Între orașele mari din Iran (Tehran, Isfahan, Yazd etc) există transport care funcționează la intervale regulate, inclusiv pe timp de noapte, dacă este vorba de o distanță mai mare. Autogările sunt foarte curate și civilizate.

 • Am folosit autocare VIP foarte confortabile (foarte spațioase, spătarele se lasă și picioarele se întind confortabile pe o extensie) pentru 330K riali/bilet (Isfahan-Tehran).
 • Am folosit autocar de noapte între ShirazYazd pentru 360K riali. Autocarele de noapte sunt o opțiune bună dacă vrei să scutești o noapte de cazare. Eu nu sunt fan autocare de noapte pentru că nu reușesc să dorm și sunt zombie toată ziua.
 • Altă opțiune de transfer între localități ar mai fi autobuzele pe care le folosesc localnicii. Am folosit din Yazd un autocar care ne-a dus în Khur pentru 150K riali, e adevărat că nu a fost la fel de confortabil precum autocarul VIP, dar a fost curat și s-a încadrat corect în timp.
 • Mai poți face aroganțe și să-ți iei un tur privat. Din Kashan am luat un tur care ne-a dus în Isfahan făcând 3 opriri pe parcurs: Grădina FIN, satul Abyaneh și Moscheea Natanz. Acest tur ne-a costat în total 35 Eur și ne-a lăsat în fața hotelului din Isfahan.

13.TRANSPORTUL ÎN LOCALITĂȚI

 • Tehran – am folosit metroul de cele mai multe ori pentru că distanțele sunt mari, iar traficul îngrozitor. Un bilet de metrou este aproximativ 10K riali
 • Shiraz, Isfahan – am folosit Snapp. O călătorie este în jur de 40-50K riali. Depinde de distanță. În Shiraz, poți lua și metroul.
 • Yazd – am mers pe jos și pentru că aici încă nu funcționează Snapp, am apelat la taxiuri pe care le-am comandat de la hostel. Taxi e mult spus, sunt mai degrabă mașini obișnuite.
 • Alte locuri, precum Garmeh sau Kashan – am avut tururi.

14.ACCES OBIECTIVE TURISTICE 

Oftez zâmbind pentru că biletele au valoare diferită. Străinii sunt taxați sume diferit față de localnicii, adică mai mult. Pe de-o parte înțeleg, pe de altă parte recunosc că m-a frustrat uneori. Suma magică în general de acces ar fi de 200K riali/obiectiv turistic. Cel puțin în Shiraz, asta era suma pentru acces la moscheea colorată. În Yazd, prețurile sunt mai mici: 150K riali/acces Turnurile Tăcerii de exemplu. Cel mai scump bilet a fost la Palatul Golestan în Tehran și la Muzeul de Istorie unde am ales variantele complete. Cam 500K riali/bilet.

15.CÂT COSTĂ MÂNCAREA ȘI CUM TE DESCURCI CA VEGETARIAN

Mâncarea este delicioasă și ieftină. Aici am mâncat cel mai bun orez pe care l-am gustat vreodată, a depășit inclusiv orezul prăjit din Vietnam sau sticky rice de pe insula Koh Chang, Thailanda. Ceea ce e mare lucru. Cred că cel mai mult am plătit într-un restaurant din cartierul armean din Isfahan: 650 K riali pentru o masă de două persoane cu câteva feluri de mâncare, ceai și dough, o băutură specifică iraniană. Cel mai ieftin cred că a fost un falafel luat de la un colț stradă: 30K. Nu ști cum s-ar descurca un vegan, dar ca vegetarian chiar e confortabil cu orezuri, vinete și alte legume.

16.CUM E VREMEA ÎN IRAN

Noi am călătorit în decembrie și ianuarie. Vremea a fost un pic răcoroasă în nord (cam 15 grade pe timp de zi), dar perfectă spre sud (aproximativ 20 de grade în timpul zilei). Din câte am înțeles acesta este sezonul potrivit pentru a vizita deșertul care altfel se află în topul celor mai încinse locuri de pe Pământ. Pe timpul nopții, în deșert temperaturile scad spre 0 grade.

17.WEEKEND ÎN IRAN

Weekendul în Iran este Joi și vineri, când există șansa să găsești anumite magazine închise și în mod cert poșta.

18.CE TREBUIE SĂ AI ÎN BAGAJ 

Bagajul și-l face fiecare după tabieturi. Nu mă apuc să dau sfaturi despre numărul de perechi de indispensabili, dar o să-ți spun ceva din categoria ”indispensabil”. Din momentul în care ușa de la avion s-a deschis și tu te afli în Iran, ca femeie trebuie să-ți pui o eșarfă pe cap care să-ți acopere părul. Mai trebuie să știi că e de preferat să ai o haină care să-ți acopere coapsele.

19.COSMETICE, ELECTRONICE, JUNK FOOD.

Da, vei găsi farmacii de unde îți vei cumpăra diverse produse pe care poate le-ai uitat acasă cum ar fi un demachiant sau șampon. Vei găsi, de asemenea, magazine de electronice de unde îți poți cumpăra SD Card, în cazul în care nu ai suficiente la tine. Și, da, găsești junk food, doar că la ei chipsurile sunt mai scumpe decât o mâncare gătită. Și nu-ți voi ține predică să mănânci doar mâncare tradițională iraniană, pentru că ni s-a întâmplat și nouă să avem pofte și uite așa am descoperit că ne plec chipsurile cu aromă vinegar. Dar nu am exagerat.

20.CE AȘ MAI PUNE EU ÎN PLUS ÎN BAGAJ

Vederi, mici suveniruri sau ceva dulciuri din România. Noi am plecat nepregătiți și abia din aeroport am luat 3 vederi. Doar 3? Da, pentru că este incredibil cât de urâte și comuniste sunt vederile cu România în aeroportul Otopeni. Dar mă bucur că le-am luat și că le-am dat pe parcursul călătoriei. Iranienii sunt oameni foarte curioși și se bucură când primesc vederi din alte țări. Țin minte că într-o seară în Isfahan i-am dat unui iranian bani românești pe care să-i includă în colecția lui în care se regăsea inclusiv o monedă israeliană. Ceea ce este enorm pentru că dacă ai călătorit în Israel, nu mai poți călători în Iran. 🙂

 

Cam acestea ar fi lucrurile de știut înainte de a pleca în Iran. Dacă mai ai 14,2 secunde în plus, lasă-mi într-un comentariu eventuale curiozități, întrebări sau impresii pe care le ai despre o călătorie în Iran. Ai călători în Iran având acum aceste informații? 

17 Replies to “IRAN – Care sunt costurile și cum te organizezi de călătorie”

 1. Salutări,
  Prețul biletului e pe un drum sau dus-întors?
  Dacă e dus-întors pare un preț ok/persoană
  Totuși e Iran…

  1. Bună, Dan,
   Te referi la avion?
   Dacă da, da, acesta a fost preţul dus-întors. Sunt total convinsă că se găsesc şi mai ieftine cu Turkish-ul de pildă. Cristi are teamă de zbor şi atunci face o întreagă evaluare ca să aleagă compania cu cel mai curat istoric şi punctajul siguranţei performant =)).

 2. Absolut fascinant! Va felicit si va invidiez! Exista posibilitatea inchirierii unei masini in Iran?

  1. Bună, Horațiu!

   Ce mă bucur că mi-ai scris! Mulțumesc frumos.

   Probabil că există serviciu de închirieri mașini.
   Nu l-am testat.

   Din experiența mea, este o adevărată provocare să reziști în traficul iranian. Se circulă cu viteză, total dezorganizat, fără semnalizări și au loc multe accidente. Personal aș evita posibilitatea unei astfel de neplăceri.

  2. Exista aceasta posibilitate. In functie de masina, preturile incep de pe la 30 de euro/zi. Trebuie avut in vedere ca este nevoie de un permis international de conducere (un fel de adeverinta pe care o elibereaza Automobil Clubul Roman-ACR).
   Traficul este mai haotic pentru cineva care vine din Europa, dar departe de a fi imposibil. Iar asta doar in orase. In general se respecta semafoarele. Marile provocari ar fi pietonii care traverseaza pe unde vor ei si motociclistii care vin pe contrasens. In plus, in marile metropole iti trebuie nervi de otel in orele de varf. In afara oraselor, traficul e mai ordonat si mai fluidizat, iar marile orase sunt legate prin autostrazi cu cel putin doua benzi pe sens.

   Mai jos intreaba cineva despre o comparatie intre traficul din Iran si Maroc. Nu este o mare diferenta. Marocanii devin la fel de indisciplinati atunci cand se satura de stat in trafic.

 3. Buna ziua , am citit tot ce`ai scris despre Iran . Frumose si instructive postarile , dar eu vreau sa merg cu masina personala , si am inteles ca e ff complicat de primit viza si alte formalitati . Cat costa benzina , ar fi o intrebare , asa de curiozitate . Multumesc !!! Mentionez ca am calatorit cu masina personala in Armenia si in Maroc ++.

  1. Mulțumesc frumos pentru mesaj. Sunt foarte curioasă cum va decurge experiența ta cu mașina. În afara orașelor, o mașină este minunată pentru explorat Iranul, fabulosul și magnificul Iran. Nu am idee cum e cu formalitățile, combustibilul mi-aduc aminte doar că era foarte-foarte ieftin. În Armenia nu am fost, dar în Maroc, da. Nu încape comparație Maroc – Iran privind condusul. Marocul este exemplar ca infrastructură. Iar șoferii sunt relativ ok ca stil de condus. Eu, personal, am condus acolo și mi se pare confortabil și plăcut.
   În Iran e cu totul altă poveste. Regula nr 1: nu există reguli 🙂 Daaaaar, nu zic că nu e de încercat. Doar atenție și concentrare :-). Din plin. Aștept impresii. Când pleci?

 4. Constantina Stroe says: Reply

  Frumoasa descriere! Felicitari°
  Intrebare: cât a costat toata călătoria pe 2 persoane cu bilete, cazare, masa…totul inclus? As vrea sa merg cu sotul in aprilie pt 8 nopti pe acelasi circuit.
  Multumesc anticipat!

  1. Bună, Constantina. Mulțumesc pentru mesaj și rușinică mie că răspund așa târziu. Cum scriam în alt comment nu știu exact ce să fac cu acest blog, dacă să mai continui sau să mă opresc. Nu-mi amintesc să fi făcut un total, dar dacă faci 50 eur/zi X 8 zile cât vreți voi (noi am fost mai multe zile) + biletele de avion (sigur există o variație) vei putea aproxima. Aștept impresii. Călătorii frumoase!

 5. Foarte interesant!
  Aș dori să știu dacă este vreo problemă dacă voi călători singură (60+). Experiență am in a călători singură (Japonia, China …).

  1. Bună, Camelia. Mulțumesc pentru mesaj și iartă-mă că răspund așa târziu. Efectiv nu știu ce să fac cu blogul ăsta pe care nu am mai scris de anul trecut. Nu e nicio problemă să călătorești singură, cu atât mai puțin contează vârsta. Toți turiștii sunt bine primiți. Aș spune doar să fii atentă să nu te abați pe străzi lăturalnice seara târziu. E o țară sigură în general. Există aceste agresiuni sexuale sub formă de cuvinte, pipăieli din partea unor bărbați iranieni. E adevărat că în conversațiile cu alți turiști, nu toate femeile singure au trecut prin asta. Deci m-aș feri de generalizări. Precauția însă nu strică. Când pleci? Aș fi tare curioasă care sunt impresiile tale după China.

 6. heim camelia says: Reply

  Buna, citesc cu drag subiecte care ma intereseaza si acesta este unul dintre ele la acest moment.
  Ce anume vrei sa spui cu ” daca ai calatorit in Israel nu poti merge in Iran”?
  E vorba de viza sau pur si simplu doar ca ai fost faptic, eu am fot de multe ori si vreau in Iran.
  O sa incerc sa nerg si la ambasada sa vad care e treaba.
  Multumesc anticipat pt raspuns.

  1. Bună, Camelia!
   Mulțumesc frumos pentru mesaj.
   Având relații conflictuale, din câte știm noi, Iranul nu aprobă accesul celor care au călătorit în Israel. Invers, da. Dar mai bine verifici la ambasada. Asta dacă nu cumva schimbi pașaportul :-D.
   La ambasada poți inclusiv suna ca să salvezi timp.

 7. Vreau sa merg cu motocicleta pana in Bangladesh, cum obtin viza pentru Iran pentru transport terestru?

  1. Bună, Andreea,
   Foarte faină ideea ta temerară.
   Îți recomand să suni la ambasada Iranului și să ai un calcul orientativ al timpului petrecut în Iran. Cred că există un număr de zile în care este valabilă visa.
   sunt sigură că te vei bucura de experiență.
   Enjoy!

 8. Bună. Noi vrem să mergem cu trenul in iulie via Turcia până în Uzbechistan. Ai idee de rezervări sau prețuri? Mulțumesc .

  1. Bună, Simona! Nu am folosit trenul 🙂 Dar sunt curioasă de impresii după ce vă aventurați. Succes și călătorii frumoase!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.