E ok să fugim de probleme

De câte ori nu ai auzit-o pe asta cu “Să fugi de probleme, nu e o soluţie”. Am veşti bune pentru tine: Ba da, e ok să fugi de probleme. Un bilet de avion poate fi un prim pas excelent spre rezolvare. Zilele acestea am citit o teorie (construal level theory), în particular despre efectul distanţei asupra creativităţii, care spune că în funcţie de cât aproape te afli de probleme, lucruri sau idei, cu atât mai puţină imaginaţie ai pentru a te gândi la ele. Proximitatea îţi poate inhiba abstractizarea. Cu alte cuvinte, ai nevoie să te îndepărtezi de ceea ce te preocupă pentru a descoperi soluţii interesante.

Teoria nu e nouă şi nu ar avea cum să fie dat fiind că există un interes major în psihologie pentru a afla cum distanţa geografică şi de timp influenţează creativitatea, un instrument pe care îl folosim în rezolvarea problemelor.

ÎN CE FEL AJUTĂ O CĂLĂTORIE LA DEZVOLTAREA CREATIVITĂŢII?

Când eşti mic te captivează orice. Culori, forme, zgomote. Atenţia ta fuge în toate direcţiile. Apoi intri în rândul lumii, şcoală, muncă şi pe nesimţite devii adult. Ca să îţi eficientizezi resursele, îţi “adormi” anumite zone ale creierului şi te poţi concentra pe un singur lucru. Ceea ce nu e rău, dar conexiunile tale neuronale se cam prăfuiesc.

Există însă un moment când creierul tău de adult se poate întoarce la capacitatea iniţială a copilului captivat de stimuli şi deci forţat să fie activ mental: în călătorie.

Simplul fapt că te scufunzi într-un mediu nou, creierul tău este copleşit de o mie de stimuli: vezi, miroşi, guşti, auzi, atingi lucruri noi, experienţe cărora nu ai cum să le rezişti şi care te forţează la conexiuni neuronale proaspete, destul de sensibile la schimbări. Mintea ta se trezeşte din amorţeala provocată de rutina unui mediu cunoscut şi devii creativ.

Explorând o altă cultură, cunoscând oameni şi locuri noi, poţi face descoperiri nu doar despre ce observi în jur, ci şi despre tine. La distanţă de orice ţi-e familiar, problemele îşi pierd din gravitate şi poţi lua decizii mai echilibrate. În mod paradoxal, oamenii fug de probleme la Roma ca să uite, dar asta e de fapt o şansă de a găsi o soluţie la ce îi doare. Cu nasul într-un espresso se chinuie să uite, când ar trebui să ia taurul de coarne.

CĂLĂTORIILE TE INSPIRĂ SĂ AI O VIAŢĂ MAI BUNĂ

În afară de rezolvarea problemelor, călătoriile sunt o sursă de inspiraţie pentru proiecte noi. Este inevitabil să nu revii cu o idee proaspătă pentru afacerea ta, lucrările tale grafice, promovarea serviciilor tale, pentru un produs, pentru o carte sau, de ce nu, amenajarea casei. Cutreierând străzi, pieţe, staţii de metrou, cutreierând munţi, făcând o plimbare pe plajă sau făcând o scurtă excursie undeva aproape, ceva se întâmplă, mai mult decât atunci când stai acasă. Observi şi faci alăturări proaspete. Te gândeşti “cum ar fi dacă aş face aşa” sau pur şi simplu te trezeşti din mers spunând “A-HA! asta ar fi o idee bună.”

Un mediu în care exersezi un oarecare grad de disconfort te ajută să devii mai flexibil, mai atent, mai curios şi îţi deschide orizontul. În mod paradoxal te şi relaxează şi prin urmare ideile se nasc mai uşor. Adio dat cu capul în zid şi cafele fără număr în căutarea unei soluţii.

Şi apoi mai e ceva, călătoriile vin la pachet cu ambiguitate. Nu e destulă ambiguitate în viaţa mea, de ce aş vrea doză suplimentară? Pentru că e ambiguitate de-aia bună. Gândeşte-te la cât de diferite sunt unele culturi. De pildă, în India ca să exprima Da dai din cap ca şi cum ai zice nu la noi. La noi, ca să exprimi Da spui de fapt nu în indiană dând din cap. Trăind două lucruri atât de contrare, dar înţelegându-le şi acceptându-le te ajută să-ţi schimbi modul de a privi lumea. În toată această ambiguitate, descoperi de fapt că există mai multe puncte de vedere pentru a privi lumea.

UN STUDIU CARE ILUSTREZĂ IDEILE DE MAI SUS

Există mai multe, dar interesant mi s-a părut al lui Galinsky, profesor la Universitatea Colombia, care a studiat 270 directori de creaţie ale celor mai mari şi importante case de modă ale lumii. Concluzia a fost că cei care au petrecut timp semnificativ în afara ţării au creat cele mai inovative şi consistente linii vestimentare.

Dar niciun studiu nu se poate compara cu zecile şi sutele de titluri de cărţi inspirate şi scrise în urma unei călătorii. O să te gândeşti la Hemingway care a călătorit ca un nebun. Dar eu o să-ţi spun de Agatha Christie care a fost o călătoare profesionistă: în mod special în Orientul Apropia şi Mijlociu. Mai toate destinaţiile pe care le-a explorat se regăsesc în cărţile sale, Cine este cea mai bine vândută autoare a tuturor timpurilor? Exact.

NU ORICE CĂLĂTORIE TE FACE MAI CREATIV

Nu evita acest paragraf. Nu te duce să ceri concediu şefului tău pentru că trebuie să pleci în numele creativităţii. Iar apoi îmi trimiţi poze cu tine la all inclusive. Nu facem nicio treabă aşa. Imersiunea ta trebuie să fie totală în cultura respectivă: oameni, locuri, tradiţii, limbă, religie, mâncare etc. Îţi trebuie stimuli noi, diversitate, dezorientare, surprize şi multe întrebări. “Oare cât se lasă bacşiş în ţara asta?” e un mister suficient ca să îţi trezeşti creieraşul.

CARE ESTE EXPERIENŢA MEA?

Să călătoresc nu e un confort pentru mine. Intru în stare de alertă din momentul în care pun piciorul în aeroport. Mă frământ şi mă întreb ce o să urmeze: Pică avionul până acolo?. Îmi zic că dacă e să pice, măcar să pice cel de la întoarcere să apuc să mai văd şi eu ceva în viaţa asta. Treburi de-astea. Apoi când ajung mă arunc ca într-o apă şi sper să supravieţuiesc şi nu mă înec aiurea. În ceea ce priveşte inspiraţia, mi-ar mai trebui încă o mie de articole să spun în câte moduri am descoperit lucruri noi care mi-au făcut viaţa mai frumoasă. De la reţete atipice, la amenajări interioare diferite, la comunicare şi relaţionare mai deschisă cu ceilalţi, la garderobă atipică, la priorităţi în viaţă şi răsturnarea grilei de valori.

Pe tine cum te-a schimbat cea mai recentă călătorie? Unde şi cum s-a întâmplat?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.