[INTERVIU] AFRICA DE SUD – Resurse, inechitate și experiențe de călătorie

Azi aflai și eu. 22 martie este Ziua Mondială a Apei, zi care se celebrează de vreo 25 de ani încoace.

Așa că m-am hotărât să marchez și eu ziua asta cu un interviu pe care îl țin în draft de o vreme aproape nerușinat de lungă. Ce treabă are interviul cu apa?

În caz că nu știați cea mai prețioasă resursă a noastră, apa, devine din ce în ce mai limitată. Peste 60% din umanitate trăiește în locuri în care necesarul de apă nu mai poate fi acoperit parțial spre deloc. În aceste zone, oamenii trebuie să facă efortul de a parcurge distanțe lungi pentru a-și procura apa.

De pildă, o femeie, pentru a asigura necesarul de apă pentru familia sa compusă din 4 membri, nevoită să parcugă o distanță de 30 minute până la o sursă, va petrece 2 luni și jumătate/an ocupându-se exclusiv de treaba asta.

Și mai apocaliptic mi se pare că există orașe întregi care au anunțat că se pregătesc pentru Ziua 0, ziua în care alimentarea cu apă se va opri complet. Te-ai gândi că astfel de localități zac uscate și stafidite prin Orientul Mijlociu, ceea ce nu e departe de adevăr, dar eu azi vă voi surprinde cu un alt nume: Cape Town, Africa de Sud, unde semnele dezastrului care se apropie sunt concrete și copleșitoare.

Imaginează-ți un oraș în care cuvintele critic și sever din panouri publicitare îți semnalizează cât de importantă este fiecare picătură de apă, în care găsești rafturi goale în magazine, în care miroase a dezinfectant pentru că oamenii nu mai au cu ce altceva să spele pe mâini, în care iarba din parc s-a pârlit de mult, în care piscinele orașului șuieră goale.

Este un sentiment total neliniștitor să privești de pe un pod central al unui oraș albia secată a unui râu fantomatic. O spun pentru că am experimentat angoasa unui astfel de peisaj dezolant în două orașe din Iran: Isfahan și Shiraz. Iranul este o altă țară care se confruntă cu resurse din ce în ce mai limitate de apă și, dacă e adevărat ce ne-a zis un ghid, Iranul și-a consumat deja 70% din resursele de apă, supraviețuiește cumva pe datorie.

Revenind la Africa de Sud, mărturisesc că pentru interviul care urmează mi-aș fi dorit să fac o introducere luminoasă care să aprindă inimi de călători să meargă acolo. Mi-aș fi dorit să vă spun că acolo se află cel mai lung drum al vinului din lume și că într-un top apa lor se află pe locul 3 pentru că este bună de băut.

V-aș mai fi spus despre faptul că este singura țară din lume care a abandonat voluntar programul de arme nucleare sau că 41% din aurul lumii se află în dedesubturile acestei țări.

Și sunt sigură că aș fi încheiat cu povestea mea preferată. Undeva în Soweto, pe aceeași stradă au locuit doi laureați ai Premiului Nobel pentru Pace: Nelson Mandela și Arhiepiscopul Tutu.

Ceea ce vreau să spun este că Africa de Sud, o țară cu o istorie amestecată și o natură incredibilă, întâmpină provocări grele în acest moment, provocări care nu sunt doar ale ei, pentru că apa este o resursă care ne privește pe noi toți. Nu știu cât stă în puterea fiecăruia, dar când în seara asta o să vă spălați pe dinți (sper că vă spălați), gândiți-vă că în alte case ale lumii, doza asta de apă nu există.

Aș vrea să închei introducerea (superb oximoron) povestind un pic despre interviul care urmează mai jos, un interviu de călătorie în Africa de Sud în dreptul căruia Mihai Popa a avut răbdarea și deschiderea să răspundă întrebărilor mele scormonitoare despre aventura de 3 săptămâni. Mihai locuiește de câțiva ani în Belgia împreună cu Alina, jumătatea sa, cu care cucerește lumea călătorie cu călătorie. Mi se umflă mustățile de poftă când mă uit la pozele lor din călătorii și am fost precum Fred din Familia Flinstone când a acceptat să povestească despre experiența lor: Ya-ba-da-ba-doo.

Vă las să vă delectați cu povestea presărată cu emoții, locuri și experiențe mai speciale și aspecte practice de călătorie.

Enjoy! Și nu uitați să închideți robinetul atunci când nu vă mai trebuie apa.

 

De ce Africa de Sud? Ce te-a determinat să te pornești în această călătorie?

Bună întrebare pentru deschidere. În urmă cu ceva timp am decis împreuna cu prietena mea că suntem încă tineri și avem și ceva bani astfel că, dacă ne organizăm puțin, am putea să mergem sa vizităm locuri care sunt exotice, tropicale și alte apelative de acest gen pe care le primesc locurile care sunt prea departe de România. Acest lucru vine ca urmare a faptului că foarte curând vom forma o familie, iar acest lucru ne va limita serios, cel puțin pentru o perioadă, posibilitatea de a merge în astfel de locuri. În afară de asta, Africa de Sud mai are două componente care ne interesau. Prima era partea de animale salbatice, iar apoi partea de fostă colonie olandeză. N.R trăiesc, după cum știi, într-o țară cu puternice influențe olandeze așa că vroiam să vedem cum au influențat ei alte lumi.

Cu cât timp înainte ați achiziționat biletele? Cu ce companie?

Cu vreo 4 luni înainte, cu Turkish Airlines. Nu am avut o preferință, însă alternativa era Angola Air pe care nu-i cunoșteam, așa că am ales Turkish. De la Bruxelles la Istanbul avionul a avut un standard foarte bun calitativ, de la Istanbul la Cape Town a fost sub media nivelui de 5 stele pe Skytrax.

În ce perioadă ai fost și cât timp ați petrecut acolo?

Am fost la sfârșit de Septembrie și am stat în jur de 3 săptămâni. Africa de Sud este o țara foarte mare cam cât Germania, Franța, Elveția, Belgia și Olanda, deci chiar dacă 3 săptămâni par multe, în esență nu am putut vizita foarte mult, iar asta mă duce către întrebarea următoare.

Ce ați vizitat în Africa de Sud?

Ținând seamă de ce am scris mai sus am încercat să ne concentrăm pe niște obiective clare de la care ne doream să începem să explorăm. Ne interesau un oraș mare, animale sălbatice, balenele și orice alte elemente care ne puteau descrie cultura locală. Așa că am ales să mergem la Cape Town pentru că este mai sigur decât Johanesburg, în Parcul National Addo pentru animalele sălbatice, am văzut pinguinii la Boulders Beach, balenele la Hermanus apoi am parcurs Garden route care este de fapt traseul de la Cape Town la Port Elizabeth (aproximativ 1000km) unde ne-am oprit în câteva parcuri naționale pentru a face trekking, iar apoi am revenit spre Cape Town pe sus prin Oudtshoorn și  Swellendam. În plus am vizitat zonele din jurul Cape Town-ului care ne-au permis să vedem probabil cea mai frumoasă coastă pe care am vazut-o până acum.

Câteva experiențe de neuitat..

Clar pinguinii de la Boulders beach, deșertul de la Prince Albert și admiratul balenelor de la Hermanus. Pentru cine stă tare cu inima, noi doar ne-am uitat de pe margine, se poate face bungee jumping pe Bloukrans Bridge care este pe Garden Route in direcția Port Elizabeth

Ați avut ocazia să cunoașteți mai bine localnici? Ce impresii ți-au lăsat oamenii și cultura?

Da! Și așa mi-am dat seama ce fericit sunt că sunt născut în România și că e mai bine să fii sărac între bogati decât bogat între săraci. Africa de Sud e cea mai dezvoltată țară din Africa, iar asta se vede și cu bune și cu rele. Ca să explic puțin ce am zis mai sus, Africa de Sud e împărțită foarte clar în două: Albi 7% și negri cam 90%. Albii domină, au cele mai bune joburi, cele mai tari case și mașini. Negri nu au nicio șansă pentru că…sunt negri. Nu sunt angajați pe poziții bune și de aici nu au cum să câștige bani ok ca să își permită o viața decentă. Ei sunt încă sclavi în țara lor, e o realitate foarte dură descoperită după povești foarte lungi cu negri și cu albi. Albii recunosc dominația și pur și simplu lor nu le pasă și nici nu vor să facă ceva în privința asta. E o lume tristă cu oameni foarte săraci și fără șanse într-o țară foarte frumoasă.

Au existat momente când nu te-ai simțit în siguranță?

Din păcate, da. Am vizitat multe țări pe multe continente, dar de departe asta a fost cea mai nesigură țară în care am fost. Trebuie să fii mereu atent la bunurile tale, se poate observa chiar și uitându-te la casele oamenilor, absoul toți au sârmă ghimpată pe gard.

Este Africa de Sud o țară ”scumpă”?

Are aceleași prețuri ca și România, este România o țară scumpă?, depinde de fiecare. Țara e foarte frumoasă, dar serviciile cam lasă de dorit pentru prețul plătit, exact ca acasă. O noapte de cazare e cam 50-60 euro, benzina e foarte ieftină pentru că te poți deplasa doar cu mașina iar o masă la restaurant pentru 2 persoane este cam 30 de euro.

Este internetul un instrument accesibil turiștilor?

Da, fară discuție te ajută atunci când trebuie să alegi locurile unde sa mănânci de exemplu.

Ai suferit vreo frustrare pe parcursul călătoriei acolo?

Că se conduce pe stânga. Și că după lăsarea serii nu mai e nimeni pe stradă și, automat, și tu trebuie să intri în casă pentru că nu mai este sigur. Apoi, ultima chestie care ține mai degrabă de idealismul meu ca om, ce păcat că oamenii ăia nu au nicio șansă. Mă refer evident la persoanele de culoare.

Toate călătoriile trec prin stomac. Există un fel de mâncare interesant care să-ți fi atras atenția cu această ocazie?

În general, nu pot să spun că mâncarea lor este exceptională, oarecum multă prăjeală ceea ce nu e chiar pe gustul meu. Ce este într-adevăr special este partea de căprioare, antilope și alte animale de acest tip, exact ce noi românii numim vânat. Au un gust interesant și merită cu siguranță încercate. În afară de asta, faptul ca sunt fostă colonie olandeză și fostă colonie engleză spune multe despre arta lor culinară.

Bun îi vinul ghiurghiului… Așa am auzit despre vinurile sud-africane. Tu ce ai de mărturisit?

Dintre băuturile alcoolice, vinul este preferatul meu totuși despre vinuri am o teorie simplistă posibilă venită din necunoaștere. Sunt multe țări care fac vin bun, de exemplu Republica Moldova, dar nu au puterea marketingului unor țări ca Africa de Sud, Franța, Chile, Italia. Concret, merită să încerci pentru ca oamenii se pricep, dar nu este ceva extraordinar. O vizită la o cramă sud africană este cu siguranță o recomandare nu doar prin prisma vinului, ci prin prisma experienței, restaurantele cramelor sunt excelente, vinul este bun, iar peisajul din podgorie, unde de obicei se află crama, este ca în cărțile poștale.

Inevitabil suferim cu toții de prejudecăți și stereotipuri. Călătoria este o formă eficientă de clarificare a lor. Tu ai eliminat vreo prejudecată în această călătorie?

Nu am avut prejudecăți, ne-am dus acolo cu inima deschisă, însă am descoperit acolo multă suferință, tristețe, sentiment de neputință, nesiguranță. Aș putea să încerc să le explic pe toate, dar pe scurt să zicem că acel teritoriu a fost exploatat de coloniști și într-un fel sau altul este și acum. În plus poporul local nu are înțelepciunea necesară și nici educația să facă ceva în privința asta sau poate coloniștii nu îi lasă nici acum să iasă în față, le-au creat doar o falsă impresie că pot decide.

Ce ar fi nelipsit din bagajul pentru o astfel de călătorie?

Binoclul categoric!!! Dar altfel depinde de perioada în care mergi. E o țară unde poți face plaja, trekking, vizita orașe ai multe variante. O cameră foto și multă imaginație pentru a face fotografii interesante ar fi răspunsul meu.

Ce sfaturi ai pentru cei tentați să călătorească în Africa de Sud?

Oh….ar fi multe. Să se documenteze bine și dacă nu călătoresc în mod frecvent sau sunt mai comozi să folosească o agenție de turism, micile detalii le vor crea neplăceri. Să aibă mare grijă de lucrurile lor și să nu afișeze ostentativ camera foto sau valorile.

În final, care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai din această călătorie?

Cred că sunt mai multe, plimbarea cu mașina prin Addo Elephant Park unde am văzut pentru prima dată animale sălbatice cum ar fi ghepardul în mediul lor natural, balenele la care ne-am uitat de pe plajă și coasta uluitoare a zonei de lângă Cape Town. M-aș reîntoarce pentru parcurile naturale și pentru natură!

Surse info:

https://reliefweb.int/report/world/water-gap-state-world-s-water-2018

http://www.rowater.ro/

https://www.newyorker.com/tech/elements/counting-down-to-day-zero-in-cape-town

One Reply to “[INTERVIU] AFRICA DE SUD – Resurse, inechitate și experiențe de călătorie”

  1. Din pacate pentru Africa de Sud si pentru pozitia strategica, economica, geografica si sociala (pe care cred ca inca o ocupa in cadrul continentului negru) traumele istoriei par a se reintoarce furtunos si violent, de aceasta data sub forma razbunarii pe care negrii, o aplica asupra albiilor.
    In acest sens iti recomand articolul de mai jos:
    http://inliniedreapta.net/mostenirea-mandela/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.