Cea mai mare dună de nisip din Europa sau despre lucrurile care ne scapă la prima vedere

Spanioli ciripeau în urechea dreaptă, italieni în cea stângă. Eu la mijloc nu-mi găseam cuvintele. În nicio limbă. Mă aflam pe cea mai mare dună de nisip din Europa și priveam în față oceanul care clocotea ca o oală de fasole oltenească. Un vuiet îmbrățișa toți oamenii limbuți veniți să caște ochii la marea Dună a lui Pilat. Natura poate fi mai vocală și mai expresivă decât o mulțime umană.

Duna lui Pilat este rezervație naturală și se găsește în Franța, la 60 km de Bordeaux, oraș universitar plin de viață și soare așa cum îi stă bine unui sud. Ea este cea mai mare din Europa și adevărul a devenit de necontestat când i-am văzut coama întinzându-se pe aproape 3 km lungime. 3 km de mirare, oameni, vuiet și splendoare, de-a lungul cărora m-am străduit în două dăți să-i prind esența.

CARE ESTE ESENȚA UNEI DUNE?

Miha dragă, ce vrei mult decât nisip și ocean? Ce crezi că ar fi mai mult decât ceea ce vezi? Abia acum după ce m-am zbenguit în cele 60 milioane de m cubi de nisip, mi-au picat ochii și fisa pe o vorbă a lui Antoine de Saint-Exupery:

Esența lumânării nu este ceara care lasă urme, ci lumina (…) Ceea ce are însemnătate nu apare niciodată în cenușă.

Bine, Antoine, le zici bine de tot. Și abia acum văd adevărata frumusețe a dunei care scapă la prima vedere: timpul și răbdarea. Oricine pășește și se tăvălește pe nisipul mătăsos al dunei lui Pilat, pășește într-o poveste care se întinde pe milioane de ani și ale cărei personaje sunt vizibile și mai puțin vizibile. Și cele mai puțin vizibile sunt la fel de importante. Poate că de fapt aici vreau să ajung și să înțeleg. Că viața noastră e de multe ori modelată de forțe in-concrete (nu există cuvântul ăsta, dar vreau să-l inventez), dar care își pun amprenta în mod categoric asupra parcursului nostru.

Așa s-a întâmplat și cu această dună care, asemeni unei rețete în bucătărie, are nevoie de anumite ingrediente și procese. În mod esențial: de timp, da, obligatoriu timp.

Foto: Vladimir Gologan

DECI, CUM FACI O DUNĂ DE NISIP?

Natura trece prin eroziune și dezagregare, adică se destramă în bucățele mici-mici. Acestea sunt transportate de fluvii până la vărsare în mare. Apoi valurile triază: cele fine merg în mare, nisipul ajunge pe plajă. Apare apoi un personaj nou: vântul care cu toată forța vrea să ducă lucrurile înapoi spre pământ. Dar surpriză! aici în golful Arcachon apare un obstacol: pădurea de pini și stejari întinsă pe 3800 hectare. Cât înseamnă 3800 de hectare? Cam 5000 de stadioane de fotbal. Care sunt cele două echipe? Vântul și pădurea. Așa se face că Duna lui Pilat se află în mișcare și avansează spre pădure între 1 și 5 m/an. Cine o să câștige? Nici nu contează. E despre mișcare și transformare continuă. E despre proces. Mă întorc la rezoluția mea pe anul acesta: Don’t go with the flow, be the flow.

Apoi, sunt situații sau oameni în viața noastră care te pot contraria prin variațiile și asimetriile pe care le adună într-un singur pachet.  Dar asta nu răpește din frumusețe și provocare așa cum se întâmplă și cu asimetria acestei dune devenită un Ianus de nisip care spre ocean întinde o culme domoală cu o pantă de 5-20 grade, iar spre pădure devine abruptă de 30-40 grade.

Ce mai adaugi unei dune ca să se fixeze? Câteva (chiar foarte puține) ierburi rezistente intemperiilor și lipsei de apă.

Și apoi arăți rezultatul.

CUI ARĂȚI DUNA?

1 milion. 1 milion de vizitatori. Cu mic, cu mare, de-ai locului și nu chiar, oamenii vin să se cațăre, să se tăvălească, să râdă, să alerge, să țipe, să plângă (mai puțin), să se prăjească sau să lenevească pur și simplu pe cea mai mare dună de nisip din Europa. Pe un munte de nisip pe care se presupune că nu crește nimic, există foarte multă viață. Oamenii încoronează munca timpului, a vântului, a valurilor, a vegetației, a pământului. Și nu știu câți s-au gândit la toată povestea asta, dar știu că toți ne-am bucurat de fabulosul peisaj unde pe o parte ai golful și oceanul mereu un fremăt, iar pe cealaltă parte o mare de copaci care sclipesc într-o aură de nisip. Toată lumea stă îndreptată spre apă. E ceva hipnotic în valuri și ceva care odihnește în linia insesizabilă dintre cer și apă.

CUM AJUNGI LA DUNA LUI PILAT

Din România, există curse directe de zbor București-Bordeaux prin Blue Air. Apoi, din Bordeaux poți lua mașina, autobuzul sau bicicleta. În weekend drumul spre și dinspre Dună este destul de aglomerat, deci trebuie calculat bine timpul. Pentru cei care preferă bicicleta, există o pistă dedicată care ajunge direct la ocean. 50 km pe bicicletă ar treubui să fie o aventură frumoasă.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.